21 februarie 2023: Ziua de Naștere a Zeului Pământ

  Ziua de Naștere a Zeului Pământ pică în cea de-a cincisprezecea zi din a opta lună lunară a calendarului chinezesc și este sărbătorită în special în Taiwan. Dacă în 2023 se desfășoară pe 21 decembrie, în anii următori se desfășoară astfel: 2024 - 11 martie, 2025 - 1 martie, 2026 - 20 martie, 2027 - 9 martie, 2028 - 26 februarie.


Zeul Pământ, cunoscut și ca Tudi Gong sau Tudi Shen, este una din variantele divinităților ale pământului din Taoism. El este "Domnul Solului" ori "Domnul Pământului".


Tudi Gong este recunoscut pentru generozitatea sa, motiv pentru care mulți credincioși devotați vizitează templele dedicate lui în ziua sa de naștere, pentru a-i cere binecuvântările. Adepții îl venerează pe Tudi Gong aprinzând bețișoare parfumate și dăruind mâncare, vin și flori.          

      

21  februarie 2023: Ziua de Naștere a Zeului Pământ

Altarele dedicate lui Tudi Gong pot fi întâlnite în orice localitate ori comunitate din Taiwan. Odinioară, când satele erau preocupate îndeosebi de agricultură, oamenii căutau binecuvântările Zeului Pământ pentru a avea recolte bogate. În zilele noastre, în rugăciuni, ei cer avere și bunăstare. De asemeni, Zeul Pământ este invocat la înmormântări. Spre deosebire de alte divinități, altarele lui Tudi Gong sunt amplasate sub temple sau dedesuptul ușii de intrare în acestea. 


În această zi, credincioșii dau daruri obișnuite taoiste, precum tăieței de longevitate și prăjituri de broască țestoasă roșii (făcute din coaja boabelor de orez și cu umpluri diverse, în formă de broască țestoasă). 


20 februarie: Ziua Cătușelor


Repere din  Ziua de Naștere a Zeului Pământ


- Anii 400 î.Hr.: Lao Tzu devine fondator al Taoismului și cartea sa, "Tao Te Ching" introduce principiile călăuzitoare ale filosofiei sale. 


- Anii 800 d.Hr.: Taoismul ajuge să fie proeminent în timpul dinastiei Tang.


- 1662: Este construit templul Checheng Fuan, cel mai mare templu din Taiwan al lui Tudi Gong.


- 1959: În decursul ajungerii Chinei în regimul comunist, taoismul, confucianismul și alte religii și filosofii sunt interzise. 


21 februarie: Ziua Internațională a Limbii Materne


21 februarie 2023: Ziua de Naștere a Zeului Pământ 21  februarie 2023: Ziua de Naștere a Zeului Pământ Reviewed by Diana Popescu on februarie 20, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.