27 octombrie: Ziua Pisicii Negre

 Ziua Pisicii Negre ne îndeamnă în fiecare an să privim această felină dintr-o perspectiva pozitivă, având în vedere reputația sa (nemeritată) de semn rău. Înainte de Halloween, Ziua Pisicii Negre furnizează acestui animal, cu o mare încărcătură simbolică, oportunitatea de a ne arăta dragostea față de el.


Pisica neagră are un statut unic în gama largă de diverse rase de pisici. În unele zone, precum Scoția, Britania și Japonia, prezența sau apariția unei pisici negre indică un noroc iminent și prosperitate. Cu toate astea, în marea parte a lumii occidentale, pisicile negre sunt considerate a fi vestitoare ale nenorocului și păcatului. Această nefericită asociere izvorăște dintr-o prejudecată familiară multor cititori, cea unei astfel de pisici servind ca tovarășă și apropiată a vrăjitoarelor creatoare de poțiuni magice și blesteme înfiorătoare.           

                                 


O astfel de corelare a avut consecințe grave pentru stăpânii de pisici negre din secolele XVI-XVII, din pricina suspiciunii adânc înrădăcinate a creștinilor față de vrăjitoare. Pisica neagră a ajuns, astfel, să fie un simbol al unor presupuse rele și atașamente satanice și, drept rezultat, cei care adăposteau în casă o pisică neagră ajungeau fie supuși unor pedepse aspre, uneori chiar a celei cu moartea.


Deși, în general, temerile legate de potențialul demonic al vrăjitoarelor s-au destrămat, pisica neagră suferă încă din pricina reputației sale proaste. Potrivit mai multor grupuri de protecție a animalelor și de adopție a acestora, pisicile negre sunt mai puțin adoptate decât suratele lor de o altă culoare și înregistrează o rată de eutanasiere mult crescută în comparație cu alte feline. 


Repere din istoria Zilei Pisicii Negre


- 1232: Papa Grigorie al IX-lea sugerează cel dintâi că pisicile negre sunt asociate cu satana.


- 1343: Edgar Allan Poe își publică povestirea "Pisica neagră", despre un ucigaș care-și ascunde cu grijă o crimă dar, în cele din urmă, cedează nervos și își declara vinovăția din cauza unei sâcâitoare pisici negre care îi reamintea mereu de fapta sa.


26 octombrie: Ziua Cărnii Tocate (pentru Plăcintă)


- 1880: Din acești ani, culoarea neagră a fost corelată cu anarhismul, simbolul unei astfel de pisici în alertă, luptându-se, fiind adoptat mai târziu ca unul anarhist.


- 2016: Pisica neagră pe nume Gladstone ajunge la poziția de Prinzător șef al șoarecilor al trezorieriei din Marea Britanie. 


27 octombrie: Ziua Mondială a Moștenirii Autovizuale

27 octombrie: Ziua Pisicii Negre 27 octombrie: Ziua Pisicii Negre Reviewed by Diana Popescu on octombrie 26, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.