26 octombrie: Ziua Cărnii Tocate (pentru Plăcintă)

 Ziua Cărnii Tocate se desfășoară an de an pe 26 octombrie. Rețeta originală de carne tocată ar fi, pare-se, mai veche de 500 de ani în occident, și utiliza un amestec de fructe, carne tăiată mărunt și alcool distilat. Aceste amestec era folosit ca umplutură pentru plăcintă. Conținea o paleta extinsă de mirodenii, precum nucșoară și scorțișoară. Fructele utilizate sunt aceleași ca și cele din multe prăjituri, torturi, tradiționale. Deși este cunoscută pe larg în Australia, SUA și Africa de Sud, are o combinație stranie de gusturi pentru mulți oameni. În perioada medievală erau întrebuințate pentru plăcintă nuci, cuișoare, scorțișoară și nucșoară. 


În secolul al XV-lea, brutării obișnuiau să prezerve carnea cu fructe și mirodenii, într-un amestec făcut pentru plăcinte cu carne tocată. Inițial, acestea erau folosite pentru fermentare în vederea conservării cu oțet și vinuri.    

                                            

26 octombrie: Ziua Cărnii Tocate (pentru Plăcintă)

Mai târziu, oamenii au apelat la alcool distilat și brandy pentru pregătirea cărnii tocate. În Europa, carnea tocată a ajuns să fie cunoscută ca o mâncare nutritivă în casele de modă veche, rurale. În Anglia, acest fel de mâncare a devenit un deliciu tradițional în decursul sărbătorilor Crăciunului. 


În secolul al XIX-lea, modul în care era preparată carnea tocată s-a schimbat puțin. Stafide și coji de mere și lămâi zaharisite au fost adăugate rețetei. O variantă făcută numai din mere a fost considerată ca o alternativă mai sănătoasă. Asemeni alcoolului, carnea tocată a fost păstrată mai mult timp pentru ca aromele sale să se adâncească. Totodată, pentru a se modifica textura amestecului, se zdrobeau proteinele prezente în carne. Se spunea că o astfel de carne tocată prezervată corespunzător putea fi păstrată de la doi al trei ani.


Superstiții despre carnea tocată din plăcinte


- Se credea că amestecarea cărnii tocate pentru plăcinte în sens antiorar aducea ghinion.


- De asemeni, exista credința că dacă fiecare membru al unei familii o amestecă, pe rând, în casa acesteia urmă să se instaleze bucuria, fericirea.


25 octombrie: Ziua Notoriei Păpuși Ucigașe Chucky


- Potrivit unei superstiții, mâncatului de plăcintă cu carne tocată în fiecare zi din cele 12 ale Crăciunului, conducea la o stare foarte bună de sănătate.


- Unii cred că mirodeniile conținute în plăcinta cu carne tocată, precum cuișoarele și scorțișoară, au fost printre darurile aduse de magi pruncului Iisus.


- Cele mai timpurii plăcinte cu carne tocată cunoscute erau ovale, o formă simbolică a pătuțului pruncului Iisus.


26 octombrie: Ziua Catârului

26 octombrie: Ziua Cărnii Tocate (pentru Plăcintă) 26 octombrie: Ziua Cărnii Tocate (pentru Plăcintă) Reviewed by Diana Popescu on octombrie 25, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.