27 martie: Evenimentul zilei - Basarabia e România

 Pe 27 martie 1918, Sfatul Țării din pe atunci Republica Democratică Moldovenească a votat unirea Basarabiei cu România. 


Din cauza tulburărilor create de revoluție în toată Rusia, liderii Republicii Democratice Moldovenești din acea vreme, adică Ion Inculeț, Daniel Ciugureanu, Pantelimon Halippa, Nicolae Bosie-Codreanu, Ion Pelivan, Nicolae Sacară, au cerut inițial sprijin în vederea restabilirii ordinii de la comandantul armatei rusești de pe frontul român, generalul rus Dmitri Șcerbaciov. Acesta nu avea însă resurse pentru asta, fiindcă armata rusească stătea și ea sub semnul anarhiei.    

             

Basarabia e Romania

Apoi, Republica Democratică Moldovenească a apelat la ajutor la aliații români. În consecință, armata română a intrat în luna ianuarie 1918 în Basarabia, ajungând pe 13 ianuarie în Chișinău. 


La votul Sfatului Țării de unire cu România din 27 martie s-au înregistrat 86 de voturi pentru, 3 contra și 36 de abțineri. Unirea Basarabiei cu România a fost confirmată apoi de Tratatul de la Paris din 1920. 


 26 martie: Evenimentul zilei - Convenția Armelor Biologice

27 martie: Evenimentul zilei - Basarabia e România 27 martie: Evenimentul zilei - Basarabia e România Reviewed by Diana Popescu on martie 27, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.