28 martie: Evenimentul zilei - Filarmonica din Viena

Pe 28 aprilie 1842 a avut loc primul concert al Orchestrei Filarmonice din Viena, dirijat de Otto Nicolai. 


Filarmonica din Viena (Wiener Philarmoniker) a fost fondată în același an și este considerată una din cele mai bune din lume. Are sediul la Musikyerein din Viena, Austria. Membrii ei sunt aleși din Opera de Stat Viena. Selecția lor implică un proces îndelungat în care, fiecare muzician își demonstrează abilitățile timp de trei ani în performări pentru operă și balet.         

                                   

28 martie: Evenimentul zilei - Filarmonica din Viena

Până în anii 1830, spectacolele orchestrale din Viena erau făcute de orchestre ad hoc, constând din muzicieni profesioniști și frecvent amatori, aduși laolaltă pentru anumite concerte. 


În 1883, Frantz Lachner a format înaintașa Filarmonicii Viena, Kunstlerverein, o orchestră de muzicieni profesioniști de la Opera Curții din Viena. Filarmonica Vieneză s-a ivit 9 ani mai târziu, în 1842, înfiripată de un grup care se întâlnea la hanul "Zum Amor", ce-i includea pe poetul Nikolaus Lenau, editorul de presă August Schmidt, criticul Alfred Beccker, violonistul Karlz Holtz, contele Laurecin. Compozitorul Otto Nicolai a fost dirijorul său principal.


Orchestra a fost de la început întru totul independentă, constând din membri care au luat decizii prin votul democratic al acestora. 



27 martie: Evenimentul zilei - Basarabia e România


28 martie: Evenimentul zilei - Filarmonica din Viena 28 martie: Evenimentul zilei - Filarmonica din Viena Reviewed by Diana Popescu on martie 28, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.