6 martie: Ziua Postului Esterei

 Postul Esterei este respectat de evrei în ziua precedentă sărbătorii Purim. Cartea Esterei a fost scrisă cu mai mulți de 2.000 de ani în urmă, iar Ziua Postului Esterei comemorează evenimentele consemnate în această carte, începe în zori și se încheie la asfințit, în decursul acestuia fiind interzis consumul de mâncare și apă. 


Postul Esterei este marcat în ziua în care aceasta a început să postească pentru trei zile și trei nopți. Se crede că Mardoheu, fiul lui Iair, fiul lui Şimei, fiul lui Chiș, bărbat din Beniamin, i-a dat de veste împărătesei Estera despre planurile lui  Haman (căpetenia împăratului Ahaşveroş, care domnea din India până în Etiopia) de a nimici întregul popor evreu, și a sugerat i-a sugerat ca  toată comunitatea evreiască din cetatea Susa să se supună acestei postiri.                       


6 martie: Ziua Postului Esterei

Conform poveștii, Haman a fost nemulțumit la aflarea știrii că Mardoheu nu se va închina în fața sa. Când a aflat că acesta era evreu, l-a convins pe Ahaşveroş să-i îngăduie să dea pierii pe toți membrii comunității evreiești.


Estera s-a hotărât să dejoace planul lui Haman, așa că l-a invitat pe acesta la un banchet. Haman a onorat invitația și, pe când o implora pe aceasta să-i cruțe viața,, s-a aruncat în patul acesteia. Dar, împăratul a surprins această scenă și a gândit că Haman voia să o violeze pe Estera. Mânios, a poruncit că Haman să fie pus în spanzuratoarea pregătită chiar de acesta pentru Mardoheu. 


Unii învățați cred că postul Esterei este marcat întrucât evreii care au mers la bătălia cu inamicii au postit pentru a obține favoarea divină. Împăratul Ahaşveroş ar fi dat inițial porunca să fie omorâți evreii, o poruncă pe care nu o putea anula. Așa că Ahaşveroş le-ar fi ordonat acestora să riposteze și să ucidă pe oricine încerca să-i omoare. Se spune că, cu acest prilej, evreii ar fi nimicit peste 75.000 de oameni. 


Repere din istoria Zilei Postului Esterei


- 483 î.Hr.: Ester se naște în Imperiul Persan.


- 458 î.Hr.: Împăratul Ahaşveroş o face pe Estera noua lui împărăteasă.


- 359 î.Hr.: "Cartea Esterei" este scrisă în timpul domniei lui Artaxerxes al III-lea.


- 300 î.Hr.: Evreii, îndeosebi liderii religioși, rabinii, se dedică unui post pentru a comemora evenimentele menționate în "Cartea Esterei".


5 martie: Ziua Mondială a Arhitecturii Informației


Lucruri interesante despre "Cartea Esterei"


- Este una din cele numai două cărți numite după o femeie, cealaltă fiind "Cartea lui Rut".


- Se crede că a fost scrisă fie de vărul ei, Mardoheu, fie de Ezra.


- Evenimentele din "Cartea Esterei" s-au petrecut în Susa, în zilele noastre localitatea Sush, din Iran.


- Este singura carte din Vechiul Testament care nu-l menționează pe Dumnezeu!


6 martie 2022: Ziua Omonimului


6 martie: Ziua Postului Esterei 6 martie: Ziua Postului Esterei Reviewed by Diana Popescu on martie 05, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.