10 aprilie: Evenimentul zilei - Marele Gatsby

 Pe 10 aprilie 1925, romanul "Marele Gatsby" a lui F. Scott Fitzgerald a fost publicat pentru întâia oară, în New York, de editura Charles Scribner's Sons. Inspirat de epoca jazzului de pe Long Island, din apropiere de New York, romanul constă din narațiunea la prima persoană a lui Nick Carraway despre interacțiunea sa cu misteriosul milionar Jay Gatsby și obsesia celui din urmă de a se reuni cu fosta sa iubită, Daisy Buchanan.     

        

10 aprilie: Evenimentul zilei - Marele Gatsby

Cartea a fost inspirată de o poveste de dragoste din tinerețe pe care Fitzgerald a avut-o cu sociabila Ginevra King și petrecerile zgomotoase la care a participat acesta pe malul de nord al Long Island, în 1922. După o mutare pe riviera franceză, Fitzgerald a făcut o schiță în mare a romanului, în 1924. El a propus-o editorului Maxwell Perkins, care l-a convins să-și revizuiască lucrarea în iarna următoare. Fitzgerald a făcut întocmai, a fost satisfăcut de textul său, însă a rămas nesigur cu privire la titlul cărții, luând în considerare mai multe alternative. Arta plastică a pictorului Francis Cugat l-a impresionat și a încorpora-o imagistic în romanul său.


După publicarea de către Scribner, în aprilie 1925, "Marele Gatsby" a primit, în general, cronici pozitive, deși unii critici au considerat că nu se ridică la nivelul operelor sale anterioare. În comparație cu lucrările sale anterioare, precum "Dincoace de paradis", "Frumoși și blestemați", Gatsby a fost o dezamăgire financiară. S-au vândut mai puține de 20.000 de volume, ceea ce i-au înșelat așteptările scriitorului american. Înainte de a muri, în 1940, Fitzgerald credea că acest roman a fost un eșec și că va fi dat uitării! Ei bine, încă o dată, s-a înșelat!


9 aprilie: Evenimentul zilei - Fonautograful


10 aprilie: Evenimentul zilei - Marele Gatsby  10 aprilie: Evenimentul zilei - Marele Gatsby Reviewed by Diana Popescu on aprilie 10, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.