14 aprilie: Ziua Sărbătoririi Viselor Rațiunii

 Ziua Sărbătoririi Viselor Rațiunii se desfășoară pe 14 aprilie, fiind rezervată comemorării teoriilor dovedite a fi false și previziunilor speculate de science fiction care nu au ajuns încă să se materializeze. Au fost mai multe teorii la care s-a ajuns să se renunțe ori care au fost dovedite ca nefiind viabile, dar, totuși, o parte dintre ele au pavat calea către explorarea actualelor teorii, validate. 


Originea Zilei Sărbătoririi Viselor Rațiunii este întru totul necunoscută și nimeni nu știe sigur cine și de ce a fost inițiată. O teorie științifică este o descriere corectă, substanțială a unei părți a lumii naturale, bazate pe o serie de fapte care au fost repetat dovedite prin observații și/sau experimente în laborator. Ca opuse celor "ghicite", "bănuite", teoriile sprijinite de fapte sunt explicații credibile ale realității în care trăim.    

                        

14 aprilie: Ziua Sărbătoririi Viselor Rațiunii

Metoda științifică este o cale de dezvoltare de teorii științifice sprijinite de dovezi solide. Drept rezultat al observării și investigării, o teorie este testată și dezvoltată. Aceasta este examinată și verificată iarăși și iarăși, dacă nu a fost deja dezaprobată. Odată cu descoperirea de noi dovezi, teoriile științifice pot fi îmbunătățite ori respinse întru totul. 


De exemplu, avem teoria timpurie a selecției evolutive a lui Charles Darwin. Atenția binecunoscută a lui Darwin față de problemele metodologice nu numai că a încadrat și s-a remarcat în teoria sa a selecție naturale. Darwin a reușit astfel să se focalizeze către metode moderne de câștigare a unei viziuni cât mai reale, care au sfidat limitele științei din vremea sa, permițându-i să-și dezvolte o ipoteză. 


Charles Darwin a transformat însăși natura într-un om de știință ca rezultat al citirii și asimilării scrierilor lui Juhn Herschel și William Whewell. Practica științifică, împreună cu ale sale teorii și teste, și-a găsit o analogie între variabilitatea și selecția lumii naturale. Chiar dacă a fost accidentală, naturalizarea lui Darwin a vocabularului metodologic a facilitat drumul către teorii revoluționare în studiul minții umane și, apoi, în cele din urmă, în filosofia științei.


13 aprilie: Ziua Internațională de Apreciere a Plantelor


Repere din istoria Zilei Sărbătoririi Viselor Rațiunii


- 1871: Potrivit lui Darwin, viața ar fi putut începe cu un "mic iaz cald" dacă ar fi existat combinațiile necesare, corespunzătoare de lumină, căldură și substanțe chimice.


- Anii 1920: Doi oameni de știință, Alexander Oparin și John Haldane au propus, separat unul de celălalt, că viața originează din "supa" primordială a moleculelor organice.


- 1953: Stanley Miller și Harold Urey demonstrează că atunci când electricitatea este utilizată pentru distrugerea de substanțe chimice esențiale în apă, se pot dezvolta blocuri de bază ale vieții.


- 1986: Potrivit teoriei lui Walter Gilbert, amestecarea, separarea și dezvoltarea moleculelor ARN stau la baza începerii vieții.


- 2002: Fosile stramatolite vechi de 3,4 miliarde de ani sunt descoperite în roci din Australia, ceea ce le face cele mai timpurii dovezi ale vieții de pe pământ. 


14 aprilie: Ziua Delfinului


14 aprilie: Ziua Sărbătoririi Viselor Rațiunii 14 aprilie: Ziua Sărbătoririi Viselor Rațiunii Reviewed by Diana Popescu on aprilie 13, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.