2 aprilie: Ziua Internațională a Cărții pentru Copii

 Sărbătorită an de an pe 2 aprilie, Ziua Internațională a Cărțîi pentru Copii are scopul de a crește conștientizarea despre importanța cititului și a rolului esențial al lecturii în modelarea minților tinere ale viitorului. Cărțile le funrizeaza copiilor un simțământ de evadare din realitatea cotidiană sau din circumstanțele dificile cu care se confruntă, permițându-le să descopere povești potrivite nivelului lor de înțelegere și cunoaștere a limbii.


Una dintre cele mai mari bucurii din viață este să-i dăruim unui copil o carte și să-l observăm dezvăluindu-i lumea magică a cititului. Inclusiv acest lucru este celebrat cu ocazia Zilei Internaționale a Cărțîi pentru Copii, zi cunoscută ca cea de naștere a lui Hans Christian Andersen, scriitor danez vestit pentru basme precum "Rățușcă cea urâtă" și "Degețica".      

               

2 aprilie: Ziua Internațională a Cărții pentru Copii

Basmele sunt inspirate de folclorul european și cuprind personaje ca pitici, zâne, uriași, gnomi, spiriduși și animale vorbitoare. În cele mai multe culturi, nu există o distincție clară între mit, foclor sau basm, toate acestea fiind adunate laolaltă în cărțile pentru copii. 


Pe lângă forma lor predominantă a narației de evadare din rutină, unele cărți îi învață pe cei mici lucruri importante și interesante despre viață.Învățătorii, profesorii au menirea crucială de a înzestra copiii cu abilități de a citi, a înțelege și a folosi ceea ce învață prin intermediul cărții și lecturii. Părinții, de asemeni, au un rol major în dezvoltarea lor timpurie, dar școlile sunt locurile în care aceștia au cele mai multe de învățat.


Ziua Internațională a Cărțîi pentru Copii este sponsorizată de Comitetul Cărților pentru Tineri, o organizație non-profit cu sediul în Regatul Unit. Cu prilejul acestei zile, se desfășoară competiții de scris, înmânarea de premii pentru cărți și evenimente cu autori de literatură pentru copii. 


În fiecare an este aleasă o secțiune națională anume, diferită, de către Comitetul Cărților pentru Tineri, pentru a fi sponsor al Zilei Internaționale a Cărțîi pentru Copii. 


1 aprilie 2023: Ziua Internațională a Mersului prin Foc


Repere din istoria Zilei Internaționale a Cărțîi pentru Copii


- 1805: Pe 2 aprilie se naște, în Odense, Danemarca, scriitorul Hans Christian Andersen.


- 1847: Întâlnirea a două legende. Andersen se întâlnește cu faimosul scriitor și critic social englez Charles Dickens.


- 1967: Ziua Internațională a Cărțîi pentru Copii este fondată de Comitetul Cărților pentru Tineri în data nașterii lui Hans Christian Andersen.


- 2020: Expoziția "Casa Basmelor" se deschide la Muzeul Hans Christian Andersen din Odense, Danemarca. 


2 aprilie: Ziua Internațională a Verificării Faptelor


2 aprilie: Ziua Internațională a Cărții pentru Copii 2 aprilie: Ziua Internațională a Cărții pentru Copii Reviewed by Diana Popescu on aprilie 01, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.