9 aprilie: Evenimentul zilei - Fonautograful

 Pe 9 aprilie 1860, pe dispozitivul său, fonautograful, Édouard-Léon Scott de Martinville a făcut cea mai veche înregistrare cunoscută a unei voci umane. Fonautograful este cel mai timpuriu dispozitiv pentru înregistrarea sunetului. 


Anterior, se obținuseră unele înregistrări prin mișcări vibratorii producând sunete din diapazoane și alte obiecte, prin contactul fizic cu ele, dar nu prin adevărate unde sonore propagate prin aer sau alte medii.  


9 aprilie: Evenimentul zilei - Fonautograful

Inventat de francezul Édouard-Léon Scott de Martinville, fonautograful a fost patentat pe 25 martie 1857. Acesta "transcrie" undele sonore ca ondulatii pe o linie trasată pe hârtie sau sticlă înnegrită cu fum. Intenționat a fi numai un instrument de laborator pentru studiul acusticii, poate fi utilizat și pentru studiul și măsurarea vizuală a amplitudinii și formei de undă sonoră a cuvintelor și a altor sunete, ori pentru determinarea frecvenței unui ton muzical vocal anumit prin comparație cu o frecvență de referință înregistrată simultan.


Se pare că nimeni nu s-a gândit înainte de anii 1870 că înregistrările numite fonautograme conțin îndeajunsă informație despre sunete care ar putea, in teorie, să fie folosite pentru recrearea sunetelor. 


8 aprilie: Evenimentul zilei - Venus din Milo


9 aprilie: Evenimentul zilei - Fonautograful 9 aprilie: Evenimentul zilei - Fonautograful Reviewed by Diana Popescu on aprilie 09, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.