10 mai 2023: Ziua Mondială a Orientării (Turistice)

 Ziua Mondială a Orientării (Turistice) este o sărbătoare de conștientizare și încurajare a participării la activități specifice, ce are loc anual în luna mai, pe o dată stabilită de Federația Internațională de Orientare (FIO). Aceasta pică în prima zi a Săptămânii Mondiale a Orientării și, de obicei, după Congresul Mondial al Orientării.


Dacă în 2023 se desfășoară pe 10 mai, în următorii ani este marcată astfel: 2024 - 8 mai, 2025 - 14 mai, 2026 - 13 mai.        

                     

10 mai 2023: Ziua Mondială a Orientării (Turistice)

Orientarea turistică se referă la orice sport care necesită abilități de "navigare" în decursul mișcării în viteză pe un teren nefamiliar, utilizându-se o hartă și o busolă pentru ghidare. Participanții la această competiție pot fi individuali sau în grupuri, în funcție de regulile jocului. Cea mai populară formă sportului consistă din orientarea mergând pe jos, pe propriile picioare. Au apărut și alte forme, precum orientarea pe munte, cea de pe cer și chiar orientarea de pe bicicletă.


Este un sport ce a avut începuturi modeste în cadrul armatei. Orientarea a fost utilizată pentru prima oară de Academia Militară Suedeză Karlberg, în 1886, constând din traversarea unui teren necunoscut cu ajutorul unei hărți și a unei busole. S-a transformat într-o activitate de pregătire militară într-un sport competitiv pentru militari și civili, iar invenția de busole mai ieftine din anii 1930 a crescut spectaculos popularitatea sportului.


9 mai: Ziua Comemorării Ciorapului Pierdut


După cel de-al doilea război mondial, sportul s-a răspândit din Europa în Asia, America de Nord și Oceania,și, spre finele secolului al XX-lea, 10 națiuni europene și organizații ale lor reprezentative de orientare s-au adunat laolaltă pentru a forma Federația Internațională de Orientare (FIO). De atunci, FIO a înființat multe ale fundații de orientare, facilitând dezvoltarea de campionate naționale și mondiale. 


Primul Campionat Mondial de Orientare a fost organizat în 1996, de către FIO, în Fiskars, Finlanda. 


10 mai: Ziua Mondială a Bolii Lupus


10 mai 2023: Ziua Mondială a Orientării (Turistice) 10 mai 2023: Ziua Mondială a Orientării (Turistice) Reviewed by Diana Popescu on mai 09, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.