13 mai 2023: Ziua Mondială a Dansului din Buric

 Ziua Mondială a Dansului din Buric, celebrată anual în a doua sâmbătă a lunii mai, omagiază unul dintre cele mai respectate forme de dans din orient. Dacă în 2023 este marcată pe 13 mai, în anii următori este sărbătorită astfel: 2024 - 11 mai, 2025 - 10 mai, 2026 - 9 mai. 


Este cunoscut prin integrarea de mișcări complexe ale șoldurilor și torsului, și costume strălucitoare cu multe ornamente. Cel mai comun stil de costum este "bedlah", din Egipt, țara din care, de altfel, originează dansul. În mod obișnuit, include o parte superioară strânsă pe corp sau un sutien, o fustă lungă ori pantaloni de harem.        

                   

13 mai 2023: Ziua Mondială a Dansului din Buric

În secolul al XVIII-lea și în al XIX-lea, călători europeni în Orientul Mijlociu au scris pe larg despre dansurile pe care le-au văzut acolo. Ei i-au urmărit astfel pe "awalimi" (un tip de curtezani care erau, în principal, poeți și muzicieni) și pe "gawazi" din Egipt. În cartea sa, Andrew Hammond consemna, "istoricul grec Herodot a relatat despre abilitatea remarcabilă a egiptenilor de a-și crea distracții spontane, cântând, bătând din palme și dansând în vasele de pe Nil în decursul a numeroase sărbători religioase. De undeva din această mare tradiție antică a veseliei s-a ivit dansul din buric".


12 mai: Ziua Internațională a Sănătății Plantelor


Ca un dans popular, este performat la sărbători și adunări sociale de oameni obișnuiți în veștmintele lor de zi cu zi. Dansul profesionist din buric a evoluat în special în ultimii 100 de ani, cu elemente din balet, adăugării unui văl la costumație, și desfășurării acestuia pe o scenă pentru spectatori.


Egiptul se mândrește cu dansatoarele sale din buric profesioniste, precum Badia Masabni, numită "nașa dansului din buric". Ea a popularizat forma acestui dans și a făcut-o accesibilă audienței generale. Tayihac Carioca, o Marilyn Monroe a dansului din buric, a fost o dansatoare și o vedetă de film care a adăugat stilului ei de dans elemente, ritmuri braziliene. Naima Akef, care a murit în 1966, a fost acrobat de circ, și a introdus mișcări acrobatice și răsuciri energice dansului său.


În prezent, dansul din buric a devenit și un exercițiu fizic care ajută femeile să-și mențină silueta. Acest dans "arde" 400 de calorii pe oră. Echilibrul, puterea, coordonarea și o postura îmbunătățită sunt alte beneficii ale acestuia. De asemeni, dansul din buric este folosit pentru dezvoltarea mușchilor abdomenului cu un rol foarte important în decursul nașterii. 


13 mai: Ziua Internațională a Hummusului


13 mai 2023: Ziua Mondială a Dansului din Buric 13 mai 2023: Ziua Mondială a Dansului din Buric Reviewed by Diana Popescu on mai 12, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.