14 mai: Ziua Internațională de Apreciere a Câinelui Chihuahua

 Ziua Internațională de Apreciere a Câinelui Chihuahua este sărbătorită anual în toată lumea pe 14 mai, în semn de onorare a celei mai mici rase canine de pe glob. 


Ziua a fost inițiată în 2020, când fosta Miss Columbia Britanică și promovatoare de fitness, Nadia Altero, a anunțat pe blogul său că, de atunci înainte, 14 mai va fi celebrată ca Ziua Internațională de Apreciere a Câinelui Chihuahua, această dată fiind cea de naștere a propriului său câine Chihuahua, pe nume Teaka. 


Rasa a fost numită după statul mexican Chihuahua, și crește, de obicei, între 0,9 și 2,7 kilograme în greutate.            

                     

14 mai: Ziua Internațională de Apreciere a Câinelui Chihuahua

Oamenii au avut câini ca animale de companie de mii de ani. De fapt, arheologia sugerează că acest lucru a început cu circa 12.000 de ani în urmă. 


Grecii și romanii antici erau cunoscuți că își jeleau pierderea unui câine, ceea ce a fost confirmat în inscripțîi pe pietrele de mormânt ale foștilor lor tovarăși de viață. Egiptenii aveau ca animale de companie câini și babuini, care erau adeseori îngropați la un loc cu stăpânii lor. 


Concepția modernă despre deținerea de animale de companie provine din Anglia victoriană. În secolul al XVII-lea și în al XVIII-lea s-a înregistrat o creștere treptată în acceptarea socială a posesiunii unui animal de companie. Astfel de animale au devenit un semn al statutului de elită când aristocrații au început să aibă câini atât pentru vânătoare, cât și pentru tovărășie.  


Dezvoltarea clasei de mijloc, din decursul revoluției industriale, a condus ca deținătorii de animale companie să ajungă o parte a așa-numitei "culturi burgheze". Odată cu creșterea popularitățîi animalelor de companie, s-au pus bazele comerțului cu acestea, și pe străzile din Londra au apărut vânzători de diferite rase. Pedigriul unui câine a căpătat, de asemeni, o tot mai mare importanță, întrucât rasa unui a devenit un indicator al statutului stăpânului său din societate. 


Se crede că Chihuaha originează din Techichi, un câine mic întreținut de poporul Toltec din Mexic prin secolul al IX-lea. 


13 mai 2023: Ziua Mondială a Dansului din Buric


Lucruri interesante despre Chihuahua


- Câinii Chihuahua se remarcă prin atitudinea lor foarte iubitoare. 


- Tind să nu se încreadă în străini și sunt în continuu în alertă față de orice pericol le amenință pe stăpânii lor.


- Învață foarte repede, așa că sunt potriviți pentru sporturi canine. 


- Nu se simt bine în medii cu temperaturi scăzute. 


14 mai 2022: Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare


14 mai: Ziua Internațională de Apreciere a Câinelui Chihuahua 14 mai: Ziua Internațională de Apreciere a Câinelui Chihuahua Reviewed by Diana Popescu on mai 13, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.