23 mai: Ziua Mondială a Bolii Crohn și a Colitei

 Ziua Mondială a Bolii Crohn și a Colitei este marcată an de an pe 23 mai. Boala Crohn și Colita sunt cele două din cele mai comune feluri de boli inflamatorii intestinale care afectează global circa 7 milioane de oameni. Deși nu este o afecțiune prevalentă, în decursul ultimilor 20 de ani, un număr crescând de persoane au fost diagnosticate cu aceasta. 


Boala Crohn și Colita reprezintă afecțiuni cronice foarte serioase, fără vreo cură sau o cauză cunoscută încă.


Numeroși ani, boala Crohn și colitele ulcerative au rămas aproape necunoscute. Wilks și Moxon, doi medici englezi au fost primii care au identificat colitele ulcerative în 1875, distingându-le de afecțiunile diaretice infecțioase.

                                              

23 mai: Ziua Mondială a Bolii Crohn și a Colitei

În 1956, Suzanne Rosenthal a trecut prin probleme gastrointestinale teribile. Doctorii nu au avut nici o idee despre ceea ce era rău cu ea, și chiar au diagnosticat-o greșit. Mișcată de chinurile lui Suzanne, familia acesteia a început să exploreze metode de a aduna fonduri pentru cercetarea bolii Crohn în anii 1960.


Fundația Națională pentru Ileită și Colită din SUA a fost creată, pe 12 septembrie 1967, de familia Rosenthal și doctorul Hanry Janowita.


Abia în 1932, trei doctori, Burril Crohn, Leon Ginaberg și Gordon D. Oppmheimer, au adus pe prim plan pentru întâia oară boala Crohn. În acel timp, se presupunea că tuberculoza intestinală era singura boală ce afecta intestinul subțire. Acești doctori au adunat informații de la 14 pacienți care aveau crampe abdominale, diaree, febră și pierdeau în greutate, și au descoperit că simptomele lor nu erau cauzate de tuberculoză ori alte boli cunoscute. Au definit, astfel, o nouă entitate de boală numită la început "ileită regională" și, apoi, boala Crohn. 


22 mai: Ziua Solitaire


Lucruri interesante despre boala Crohn și colită


- Stresul poate fi un factor agravant, deoarece poate exacerba simptomele de colită.


- Cauza colitei ulcerative nu este cunoscută, dar se consideră că este o afecțiune genetică a sistemului imunitar.


- Dacă nu este tratată, boala Crohn poate evolua în cancer!


- Simptomele bolii Crohn diferă de la o persoană la alta.


- Există mai multe tipuri de colită ulceroasă/ ulcerativă. 


23 mai: Ziua Mondială a Broaștei Țestoase

23 mai: Ziua Mondială a Bolii Crohn și a Colitei 23 mai: Ziua Mondială a Bolii Crohn și a Colitei Reviewed by Diana Popescu on mai 22, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.