4 mai: Ziua Internațională a Pompierilor

 Ziua Internațională a Pompierilor este marcată an de an pe 4 mai. Focul este o forță puternică, extrem de distructivă. Ca energie sub formă de căldură și lumină, este critic pentru supraviețuirea noastră. Oricum, când acest element este scăpat de sub control, poate fi dezastruos. 


Ablitatea ființelor umane de a controla focul datează din epoca omenilor din peșteri și a rezultat în schimbarea timpurie a comportamentului omenesc. Făcând focul pentru a genera căldură și lumină, li s-a permis ființelor umane să își gătească mâncarea, ceea ce a crescut varietatea și disponibilitatea de nutrienți, reducând totodată bolile prin eliminarea microorganismelor dăunătoare din hrană.       

  

4 mai: Ziua Internațională a Pompierilor

Focul i-a sprijinit, de asemeni, pe oameni să stea în căldură când temperaturile erau scăzute, îngăduindu-le astfel să supraviețuiască în climate mai reci. În același timp, focul a prevenit atacurile asupra lor ale animalelor prădătoare nocturne.


Mâncarea gătită a apărut în urmă cu 1,8-2,3 milioane de ani, deși dovezi că focul era utilizat într-o manieră controlată datează de "abia" un milion de ani. Focul a fost întrebuințat pentru crearea de cărbune și ținerea sub control a vieții sălbatice cu zeci de mii de ani în urmă, iar folosirea sa a devenit tot mai sofisticată de-a lungul timpului. 


Oameni din toată lumea au apelat la foc ca la un instrument de transformare a naturii în perioada neolitică. Aceste focuri erau menținute sub control, spre deosebire de cele necontrolate, care distrugeau plante și animale, deteriorau solul  și aveau un impact negativ asupra comunităților. 


Utilizarea de combustibili fosili în termocentrale, precum petrol, gaze naturale și cărbune, furnizeaza marea majoritate de electricitate de pe glob. Potrivit Agenției de Energie Internationale, aceste surse furnizau aproape 80% din electricitatea lumii în 2002. Desigur, de atunci, lucrurile s-au schimbat, prin surse de electricitate mai prietenoase cu natura. 


Pompierii sunt printre cei mai remarcabili eroi din zilele noastre. Își riscă frecvent viața pentru a ne proteja de dezastre provocate adeseori de semeni ai noștri din cauza neglijenței și iresponsabilitatii lor. Datorită lor au fost și sunt salvate din vălvătăi case, oameni, păduri și zone naturale prețioase. Așadar, pe 4 mai, este cazul să-i onorăm, să-i comemorăm și să ne le aducem omagiile noastre pentru tot ceea fac pentru a ne proteja de pericolele înspăimântătoare ale focului. 


3 mai: Ziua Internațională a Ursului Koala Sălbatic


4 mai: Ziua Internațională a Pompierilor 4 mai: Ziua Internațională a Pompierilor Reviewed by Diana Popescu on mai 03, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.