Furiile / Eriniile: Simbol și semnificație

 Furiile, în limba latină, eriniile, în limba greacă, au fost zeițe ale răzbunării, personificând nevoia umană de a ispăși pentru faptele rele care nu au fost pedepsite.


Aceste trei apărătoare întunecate, puternice ale ordinii, al căror nume grecești erau Alecto ("neobosirea"), Tisiphone ("razbunatoarea crimelor") și Megaera ("invidia, gelozia"), se spunea că s-au născut din sângele zeului Uranus.        

                                   

Furiile / Eriniile: Simbol și semnificație

Sunt portretizate cu șuvițe de păr asemeni șerpilor, ținând în mâini torțe aprinse și biciuri, ca răzbunătoare hotărâte ale violențelor și altor fărădelegi comise împotriva rudelor, îndeosebi contra părinților.


În unele contexte, au fost văzute ca personificări ale blestemelor dar, în același timp, ca apărătoare ale ordinii morale și legale, fiind, de aceea, numite (pentru a le face îngăduitoare sau din respect) Eumenide ("cele bune") ori Semnai Theai ("zeițe onorabile").


În multe locuri din antichitate erau respectate împreună cu cele trei Grații, însă ca opuse ale lor. 


Casandra: Simbol și semnificație

Furiile / Eriniile: Simbol și semnificație Furiile / Eriniile: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on mai 04, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.