5 mai: Ziua Europei

 Ziua Europei este o sărbătorire a păcii și unității de pe acest continent ce se desfășoarăa nual pe două date diferite. Uniunea Europeană celebrează ziua pe 9 mai, în vreme ce Consiliul Europei o marchează pe 5 mai. Cu ocazia Zilei Europei, cetățenii acesteia se simt mai aproape unii față de alții, iar țările de pe cuprinsul său își întăresc legăturile. 


Consiliul Europei, organizația internațională fondată pentru a susține democrația în Europa, a creat Ziua Europei în anul 1964. Data de 5 mai a fost aleasă întrucât a fost cea în care a fost fondat Consiliul Europei. Asta, până mai târziu, când Uniunea Europeană a stabilit 9 mai ca propria Zi a Europei în onoarea Declarației Schuman din 1950. Declarația sau Planul Schuman a fost propusă de ministrul de externe francez, Robert Schuman, în scopul de a se plasa producția de cărbune și oțel din Franța și Germania Federală sub o singură autoritate care, mai târziu, a fost deschisă înființării altor autorități europene.         

  

5 mai: Ziua Europei

Declarația Schuman a fost importantă deoarece, așa cum a afirmat Schuman, venirea laolaltă a țărilor din Europa nu ar fi fost posibilă fără încheierea opoziției îndelungate dintre Franța și Germania, o rivalitate care a fost eliminată prin eliminarea concurenței resurselor lor de oțel și cărbune. Cele șase membre fondatoare ale Declarației Schuman au semnat Tratatul de la Paris, care a creat în 1951 Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului.


4 mai: Ziua Internațională a Pompierilor


Această organizație a fost cea dintâi comunitate supranațională a Europei și a pavat drumul către Comunitatea Economică Europeană și, în cele din urmă, spre Uniunea Europeană. Așadar, putem spune că Declarația Schuman a fost responsabilă pentru întregirea, închegarea Europei ca Uniunea Europeană. 


5 mai 2022: Ziua Mondială a Parolei

5 mai: Ziua Europei 5 mai: Ziua Europei Reviewed by Diana Popescu on mai 04, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.