24 iunie: Ziua Miezului Verii (Midsummer)

 Sărbătorită an de an pe 24 iunie, Ziua Miezului Verii (Midsummer) ne îndeamnă să apreciem toate darurile pe care ni le oferă natura. Solstițiul de vară marchează cea mai lungă zi din an și pică pe 21 iunie, dar, pentru că vechiul calendar iulian îl marca, de fapt, pe 24 iunie, Ziua Miezului Verii a continuat să fie celebrată pe această dată.  Sărbătoarea originează din Suedia, dar este onorată în prezent în aproape toată lumea.   

                    

24 iunie: Ziua Miezului Verii (Midsummer)

"Midsummer" a început ca un ritual păgân dedicat fertilității și unei recolte bogate în decursul Epocii de Piatră.   Păgânii credeau că plantele aveau proprietăți vindecătoare sporite cu ocazia solstițiului de vara și onorau acest lucru arătând respectul față de natură prin intermediul unor ritualuri speciale. Cu acest prilej, dansau în jurul unor stâlpi  asemeni unor granate, adunau ierburi medicinale și aprindeau focuri pentru a îndepărta spiritele rele.   Se spunea că astfel de spirite erau libere să rătăcească pe pământ când soarele se îndrepta către emisfera sudică. 


În secolul al IV-lea, sărbătoarea a fost schimbată pentru a se potrivi credințelor creștine consacrate Sfântului Ioan Botezătorul. În Evanghelia după Luca se zice că ziua de naștere a Sfântului Ioan Botezătorul a fost cu șase luni mai înainte de cea a lui Iisus, ceea ce o plasează în iunie. Era celebrată în ajunul solstițiului de vara pentru purificare, prin rugăciuni, dar, în pofida schimbării numelui sărbătorii, unele obiceiuri păgâne au supraviețuit. 


23 iunie: Ziua Internațională a Olimpiadei


În Evul Mediu, Germania a avut propriile ritualuri legate de Miezul Verii care, în cele din urmă, au fost adoptate de suedezi și alții. Neopăgânii germani își numeau propriul festival al solstițiului de vară "Litha". În riturile lor, stâlpii erau decorați cu frunze și înălțați încă de pe 1 mai.


Se pare că erau greu de găsit frunze verzi în acea vreme și că sărbătoarea ar fi fost mutată, din acest motiv, către miezul verii. 


În unele țări, celebrarea a câștigat o popularitate incredibilă. În Suedia, este pe locul doi după Crăciun și oameni din toată lumea călătoresc în această țară pentru a se bucura de ea. De-a lungul solstițiului de vară, locuitori de pe insulele britanice și din Scandinavia au o pe 24 iunie o zi aproape plină de lumina soarelui, ceea ce le face ușor să-și imagineze cum au trăit păgânii de altădată și să readucă la viață tradiții străvechi. 


   24 iunie: Ziua Mondială a OZN-urilor

24 iunie: Ziua Miezului Verii (Midsummer) 24 iunie: Ziua Miezului Verii (Midsummer) Reviewed by Diana Popescu on iunie 23, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.