Moara: Simbol și semnificație

 În numeroase cosmologii din civilizații timpuriu avansate, rotirea stelelor în jurul celestului Pol Nord (legat de centrul pământului de o cristalină axă a lumii / Axis Mundi) era văzută ca o "moară uriașă". Epocile ciclice ale pământului erau asociate simbolic cu rotațiile acestei mori. 


Într-un astfel de context, moara reprezintă și efectul egalizator al sorții, care furnizează justiție egală oricui muritor în același fel în care moara macină fiecare grăunte fără a face vreo diferențiere, vreo discriminare. 


Asocierea cu pâinea pe care grânele sunt procesate pentru a o produce este evidentă.     

             

Moara: Simbol și semnificație

În Roma antică virginele vestale atârnau ghirlande de mori cu ocazia zilei de sărbătorire a lui Vesta, zeița căminului.


În simbolismul creștin medieval găsim "moara mistică": conform Vechiului Testament, profetul Isaia toarnă grăunțe în teică, iar apostolul Pavel adună făina în care în care acestea sunt transformate. 


În unele reprezentări, cei patru evangheliști presară grânele în vreme ce apostolii direcționează cursurile râurilor care vor pune în mișcare roata morii. Părinții bisericii adună făina și Iisus împarte celor credincioși prescuri ale comuniunii coapte din ea; Hristos este însăși "pâinea vieții".


O piatră de moară aruncată din ceruri pe pământ apare cu mai multe prilejuri în Biblie ca un semn al pedepsei divine, îndeosebi în Apocalipsa: "Atunci, un înger puternic a ridicat de jos o piatră ca o mare piatră de moară, a aruncat-o în mare şi a zis: „Cu aşa repeziciune va fi aruncat Babilonul, cetatea cea mare, şi nu va mai fi găsit!" 


Axis Mundi: Simbol și semnificație


Moara: Simbol și semnificație Moara: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on iunie 29, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.