Palmierul: Simbol și semnificație

 Palmierul este menționat în simbolismul iudeo-creștin în Psalmul 92:12, " Cel fără prihană înverzește ca finicul ( sau palmierul) și crește ca cedrul din Liban." 


În 1675, Hohberg a scris, "Tot ceea ce produce palmierul are o utilizare vitală,/ Fructul, laptele, uleiul, lemnul, fibra, chiar și seva / Așa cum, credincioșii, cu toții, servesc scopurilor lui Dumnezeu de deasupra, / Atâta vreme cât se străduiesc întru dragostea creștină". 


În regiuni din sudul Mediteranei palmierul era prețuit din motive evidente. Era considerat sacru, iar zeul soarelui, Assur, era adeseori portretizat deasupra sa.             

                   

Palmierul: Simbol și semnificație

Egiptenii amplasau fruze de palmier pe sicrie și mumii, iar oamenii din Ierusalim le-au pus pe calea lui Hristos când acesta a intrat în oraș. 


Începând cu creștinismul timpuriu, au apărut frecvent descrieri ale "frunzei de palmier a victoriei" a martirilor și ale palmierului înflorind al paradisului după Judecată de Apoi, adeseori în combinație cu crini și struguri. 


Nike, zeița victoriei, a fost de multe ori înfățișată cu ramuri de palmier. În Egipt, zeița cerurilor, Hathor, era "doamna palmierului cu curmale".


În general, arborele (din cauza trunchiului său drept, subțire și frunzișului său abundent) a simbolizat înălțarea, victoria și renașterea. 


Palmierul a servit și ca emblemă a grupului literar din secolul al XVII-lea "Societatea Fertilă", al cărui membru a fost baronul von Hohberg (citat anterior) și al cărui motto a fost "Nimic risipit, o utilizare pentru orice". 


Din legenda conform căreia palmierul crește înalt, chiar dacă are o mare greutate suspendată de el, s-a ivit motto-ul principilor Waldeck-Pyrmint, "Palma sub pondere crescit", care este înțeles ca a însemna că dificultățile nu fac decât să ne determine să fim mai puternici.


Tot Hohberg scria: "Palmierul nu se îndoaie, își poartă cu loialitate povara, / Cu curmalele victorioase, îndrăznețe, docile în dulceață, / La fel, când ne punem încrederea în Dumnezeu și ne rugăm neînfricați / Legiuni de îngeri vin în ajutorul nostru". 


Bambusul: Simbol și semnificație

Palmierul: Simbol și semnificație Palmierul: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on iulie 08, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.