Rodia: Simbol și semnificație

 Rodia (în limba franceză veche, "pome grenate", adică "mărul cu multe semințe") a fost îndelung cultivată în regiunea estică a Mediteranei. Se crede că arborele de rodie (Punica granatum) a fost răspândit de fenicieni și a devenit popular o sursă atât de fructe, cât și de leacuri, în zonele mai călduroase. 


Numeroasele semințe din pulpa fructului au ajuns să simbolizeze fertilitatea, iar întregul fruct a devenit simbol al unor zeițe ca feniciana Astarte (sau Ashtoreth), Demetra și Persefona (la romani, Ceres și Proserpina), Afrodita (Venus) și Atena.       

                   

Rodia: Simbol și semnificație

 Pomii de rodie erau plantați pe mormintele eroilor, poate în credința că astfel vor avea mulți succesori. 


Migdalul: Simbol, superstiții și legendă


În mitologia cultului din Eleusis, Persefona nu ar fi ajuns să stea în Hades dacă nu ar fi mâncat acolo o rodie, și astfel a ajuns să nu locuiască perpetuu cu ceilalți zei, ci să petreacă o treime din fiecare an în Hades. Mama lui Attys se spune că ar fi rămas însărcinată prin atingerea unui pom de rodie. În Roma antică, Juno era reprezentată ținând o rodie ca un simbol al căsătoriei.


Pomul, cu florile sale pafumate, roșii, era văzut și ca un simbol al dragostei și căsătoriei, urmate de nașterea unui copil. 


În iudeo-creștinism, simbolismul fructelor a devenit mai spiritual, referindu-se la creștinii uniți în comunitatea bisericii. Miresele purtau cununi făcute din ramurile arborelui. Întrucât coaja fructului este tare dar sucul său dulce, rodia a simbolizat preotul, sever în exterior, indulgent în interior. 


În simbolismul baroc, imaginea unei rodii despicate pentru a-și releva bogăția de semințe reprezenta generozitatea (caritatea, ordinele ospitaliere)


În heraldică, rodia împodobește blazoanele Grenadei și Columbiei. 


Para: Simbol și semnificație


Rodia: Simbol și semnificație Rodia: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on iulie 18, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.