Sodoma și Gomora: Simbol și semnificație

 Sodoma și Gomora  sunt, în Vechiul Testament, orașele canaanite din șesul râului Iordan, despre care s-a spus că au fost distruse ca rezultat a judecății divine. Ele au fost menționate și de Strabon (63 î.Hr. - 19 d.Hr.) și Tacitus (55 .î.Hr. - 16 d.Hr.).


Până acum nu a fost găsită nici o dovadă arheologică care să sprijine tradiția celor două orașe de lângă Marea Moartă (denumită în literatură rabinică, "Marea Sodomei").                         


Sodoma și Gomora: Simbol și semnificație

Cartea Genezei vorbește despre depravarea morală a cetățenilor din Sodoma, ai cărui oameni au vrut să violeze doi vizitatori ai orașului (de fapt, îngeri trimiși de Dumnezeu). "Atunci, Domnul a făcut să plouă peste Sodoma şi peste Gomora pucioasă şi foc de la Domnul din cer. A nimicit cu desăvârşire cetăţile acelea, toată câmpia şi pe toţi locuitorii cetăţilor, şi tot ce creştea pe pământ. Nevasta lui Lot s-a uitat înapoi şi s-a prefăcut într-un stâlp de sare. Avraam s-a sculat a doua zi dis-de-dimineaţă şi s-a dus la locul unde stătuse înaintea Domnului. Şi-a îndreptat privirile spre Sodoma şi Gomora şi spre toată câmpia şi iată că a văzut ridicându-se de pe pământ un fum, ca fumul unui cuptor." (Geneza 19: 24-28). 


Sodoma a ajuns astfel să simbolizeze un oraș imoral la fel ca și Babilonul.


În Cartea Deuterenomului este scris: " Căci stânca lor nu este ca Stânca noastră, Vrăjmaşii noştri înşişi sunt judecători în această privinţă. Ci viţa lor este din sadul Sodomei Şi din ţinutul Gomorei..." (Deuterenom 32: 31-32). 


Antologia medievală Gesta Romanorum (circa 1.300) oferă o explicație stranie pentru decăderea morală a Sodomei": a fost lăcomia ceea ce "a ispitit oamenii Sodomei la păcat... Impietatea lor a apărut prin a mânca prea multă pâine și a se sătura cu ea... Astfel, să-i cerem Domnului să rămânem cumpătați pe pământ, astfel încât să fim invitați la masa Lui din ceruri".


Când Adit, soția lui Lot, s-a întors să se uite înapoi, a fost transformată într-un stâlp de sare care, potrivit unei legende evreiești, se află încă în același loc: "boii din această regiune o ling zilnic, până când nu mai rămân decât degetele picioarelor ei, dar, a doua zi, partea pe care au lins-o crește înapoi". 


Ierusalim: Simbol și semnificație


Sodoma și Gomora: Simbol și semnificație Sodoma și Gomora: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on iulie 28, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.