10 august: Ziua Internațională a Biodieselului

 Având loc pe 10 august în fiecare an, Ziua Internațională a Biodieselului comemorează descoperirea motorului diesel de către Rudolph Diesel, în 1890. El a proiectat motorul să funcționeze atât cu combustibil pe bază de petrol, cât și cu ulei vegetal, deschizând posibilitatea întrebuințării uleiurilor organice, care sunt resurse reînnoibile și viabile de combustibil în prezent și în viitorul apropiat. 


Biodieselul este un tip de combustibil manufacturat din uleiuri vegetale, care poate lucra fără a provoca o mare poluare a aerului, așa cum fac combustibilii fosili.             

              

10 august: Ziua Internațională a Biodieselului

Nimeni nu-și poate imagina o lume fără autovehiculele moderne. Acestea au redus drastic greutățile din muncă și ne-au mărit considerabil capacitatea de a ne deplasa. Istoria biodieselului este istoria transportului și a străduinței noastre constante de a inova. Pe măsură ce am progresat de-a lungul timpului, am descoperit mai întâi că motoarele cu abur erau mai eficiente și mai rapide, marcând începutul revoluției industriale și evoluția vehiculelor moderne. 


Oricum, odată cu dezvoltarea motoarelor cu abur a intrat în vizor importanța combustibililor. Cum se putea crea abur pentru motoare acționate de acesta a fost o întrebare de răscruce. În vreme ce cărbunele era un răspuns evident la această întrebare, el genera probleme specifice. Cărbunele nu era o resursă reînnoibilă și genera o mulțime de fum și poluare, o poluare îndeajuns de gravă pentru a crea o "ceață" densă în variate părți ale lumii. 


În 1890, Rudolf Diesel a inventat motorul diesel, capabil să funcționeze cu diferiți combustibili, inclusiv cu uleiuri vegetale. Totuși, disponibilitatea ieftină și eficientă a  motoarelor bazate pe combustibili din petrol i-a făcut greu să între în competiție cu ele. Însă, oamenii de știință au observat alternativele și câțiva au început să le dezvolte. În 1937, G. Chavanne a inovat o metodă de creare a etilului esteric din palmier. În decursul celui de-al doilea război mondial, furnizarea de combustibil din petrol a scăzut, și câteva țări au început să utilizeze biodiesel. Totuși, după aceea, folosirea de combustibil din petrol a fost reluat pe o scară largă. În zilele noastre, nivelurile de poluare a aerului au mărit gradual nevoia de o sursă alternativă de combustibil "curat". 


9 august: Noaptea Vârfului Ploii de Meteoriți Perseidele


Lucruri interesante despre biodiesel


- Conform Administrației de Informare despre Energie a SUA, consumul de combustibil din această țară s-a mărit cu mai mult de 630% între 2010 și 2018.


- Potrivit Agenției de Protecție a Mediului SUA, biodieselul poate reduce emisiile de gaze de seră cu cel puțin 50%.


- Biodieselul este biogredabil și lipsit de sulf.


- Livrările de biodiesel reprezintă aproximativ 90% din cele de motorină obișnuită. 


10 august: Ziua Mondială a Leului


10 august: Ziua Internațională a Biodieselului 10 august: Ziua Internațională a Biodieselului Reviewed by Diana Popescu on august 09, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.