20 august 2023: Ziua Onam

 Sărbătorind recoltarea orezului, Ziua Onam este una din cele trei sărbători principale hinduse, împreună cu Vishnu și Thiruvathira. Originând din statul Kerala, legenda povestește că regele Mahabali a inițiat o epocă de aur în decursul domniei sale din Kerala. În ciuda mândriei sale, el a trecut peste un test pus la cale de Vishnu, dovedindu-și atașamentul față de oamenii săi și pământurile sale, așa că i s-a permis să viziteze Kerala o dată pe an. 


Dacă în 2023, Ziua Onam are loc pe 20 august, în următorii ani este celebrată astfel: 2024 - 5 septembrie, 2025 - 26 august, 2026 - 16 august.                                   


20 august 2023: Ziua Onam

Onam celebrează sosirea acasă anuală a lui Mahabali, printr-un festival de 10 zile ce include o varietate de tradiții precum "Vallam Kali" (competiție de ambarcațiuni),"Pulikali" (dansuri ale tigrului), "Onathallu" (arte marțiale), și o sărbătoare vegetariană numită "Thiru Onam", în decursul lunii "Chingan" (care pică de obicei între august și septembrie).


Cum spuneam, Onam este o sărbătoare a recoltei care-l întâmpină pe regele mitic Mahabali. Acesta a fost un demon, dar a fost renumit pentru generozitatea sa și inima sa bună. Popularitatea lui a provocat invidia zeilor, așa că aceștia i-au cerut Domnului Vishnu să-i ajute. Întrucât Mahabali era un adept devotat al lui Vishnu, cel din urmă i-a sprijinit pe zei în cauza lor, dar nu a inițiat o bătălie cu Mahabali.


19 august: Ziua Internațională a Urangutanului


Domnul Vishnu s-a transformat într-un brahman pitic, pe nume Vamana, și s-a îndreptat spre regatul lui Mahabali, cu cererea de de a intra în posesia unei proprietăți măsurând "trei pași". Mahabali i-a dat ascultare și a îndeplinit dorința lui Vamana. 


Festivalul este marcat de mai multe evenimente. "Pookkalam" este tradiția de a se desena flori, folodindu-se pudră colorată, în fața caselor. "Onokalilal" se referă la toate jocurile ce se desfășoară de-a lungul sărbătorii. 


Femeile iau parte la dansuri populare tradiționale, care sunt printre cele mai populare atracții ale festivalului. Procesiunea elefantului reprezintă culmea sărbătorii,  elefanți decorați mergând în paradă și dansând cu oamenii în timpul procesiunii. 


20 august: Ziua Internațională a Transportatorilor Medicali


20 august 2023: Ziua Onam 20 august 2023: Ziua Onam Reviewed by Diana Popescu on august 19, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.