8 august: Ziua Tarantulei

 Ziua Tarantulei din 8 august aduce anual în centrul atenției acest păianjen frumos, elegant și păros, adeseori greșit înțeles, ce simbolizează puterea, încrederea în sine și autocontrolul. Unul dintre obiectivele acestei zile este de a ne atrage atenția că, de fapt, tarantulele nu au deloc de ce să ne înspăimânte.


Tarantulele există pe pământ de aproape 120 de milioane de ani. O specie de păianjen, prima urmă de tarantula a fost descoperită de istorici în America. Însă, abia acum 108 de milioane de ani, strămoșii tarantulei, au început să existe în Africa. Sunt specii aproape comune în prezent, și ființează în aproape orice lor al planetei.

                        

8 august: Ziua Tarantulei

Cum spuneam, cu circa 108 de milioane de ani în urmă, tarantulele și-au făcut prezența în India în două familii: una a fost cunoscută ca locuind în copaci, iar cealaltă în vizuini. Când mișcarea tectonică a separat India de Madagascar, acum 95 de milioane de ani, tarantulele s-au răspândit în afara Asiei. După asta, păianjenii au umplut spațîi ecologice, găsindu-și nișa lor de supraviețuire. 


Întrucât Asia este un continent vast subtropical, aceste specii au evoluat și s-au adaptat la diferite habitaturi și condițîi climatice. Familia endemică de păianjen a început să crească, incluzând Orithoctoninae, Trigopoeinaea și Poecilotheriianae. În prezent, Asia este gazda a mii de specii de păianjeni.


7 august 2023: Ziua Mondială a Jocurilor Alternative


Mai târziu, tarantula a devenit un simbol literal și mitologic. În secolul al VIII-lea d.Hr., poetul roman Ovidiu a scris "Metamorofozele", în care a relatat povestea transformării lui Arachne într-o tarantulă. Aceasta a fost reluată de Dante Alighieri în opera sa "Divina Comedie, Purgatoriul". Oricum, reputația proastă a tarantulei s-a accentuat după ce romancierul elvețian Jeremiag Gotthelf a scris "Păianjenul negru", un roman alegoric care descria păianjenii ca și creații rele ale diavolului.


Însă, în 1952, E. B. White a refăcut imaginea păianjenilor în lumea literară după publicarea cărțîi pentru copii "Panza lui Charlotte", care ii înfățișează într-o lumină mult mai pozitivă. 


8 august: Ziua Festivalului Păcii din Augsburg


8 august: Ziua Tarantulei 8 august: Ziua Tarantulei Reviewed by Diana Popescu on august 07, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.