Fazanul: Simbol și semnificație

 În simbolismul occidental, fazanul pare numai să furnizeze baza vieții reale imaginarei păsări Phoenix, iar acest lucru implică, în primul rând, fazanul auriu (ale cărui excremente erau o sursă de putere conform unei vechi superstiții).


Oricum, această pasăre este importantă în China, unde fluturarea zgomotoasă a aripilor sale a ajuns să fie asociată cu tunetul și principiul yang. Se spunea, pe de altă parte, că era capabilă să se transforme într-o stridie sau într-un șarpe, și astfel să întrupeze principiul yin.     

                       

Fazanul: Simbol și semnificație

Deși fazanul a fost unul din cele 12 însemne ale împăraților Hasburg, și un simbol al însăși împărătesei, care de obicei asocieri negative. Țipătul său reprezenta imoralitatea și seducția, iar în fabule pasărea a fost adeseori un semn al unei calamități supranaturale. 


În China, fazanul auriu a fost însemnul unui funcționar civil de rang înalt. În Germania nazistă, numele său era o porecla dată oricui care purta insigna aurie de membru al partidului nazist.


Cartea emblemelor a lui Hohberg din perioada barocă (1675) atribuia un comportament al fazanului care a devenit apoi asociat cu cel al struțului: "Un fazan prost, când își ascunde capul / Gândește că tot din el este ascuns, așa că este prins. / Lumea crede că-și ascunde fiecare viciu, / Dar Unicul nu este păcălit: atotputernicul, atotvăzătorul Dumnezeu". 


Struțul: Simbol și semnificație


Fazanul: Simbol și semnificație Fazanul: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on august 08, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.