Ghimpii și mărăcinii: Simbol și semnificație

 Simbolismul tufei cu ghimpi sau  mărăcini este determinat de următoarele versete din Biblie: "Îngerul Domnului i S-a arătat într-o flacără de foc, care ieşea din mijlocul unui rug. Moise s-a uitat şi iată că rugul era tot un foc şi rugul nu se mistuia deloc. Moise a zis: „Am să mă întorc să văd ce este această vedenie minunată şi pentru ce nu se mistuie rugul. Domnul a văzut că el se întoarce să vadă şi Dumnezeu l-a chemat din mijlocul rugului şi a zis: „Moise! Moise!” El a răspuns: „Iată-mă!”" (Exodul 3:2-4). 


Focul sfânt nu distruge ceea ce cuprinde, așa cum Fecioara Maria a putut deveni mama păstrându-și însă virginitatea. Astfel, unele picturi din altare din secolul al XV-lea și secolul al XVI-lea îi arată pe Maica Domnului și pe pruncul Iisus într-un tufiș în flăcări.                                       


Ghimpii și mărăcinii: Simbol și semnificație

Cârcei cu ghimpi ori mărăcini sunt, de asemeni, asociați în principal cu suferințele, patimile lui Hristos, purtând pe cap coroana de spini. 


Ghimpii au avut un rol major în automutilări brutale din străvechiul Mexic. Astfel, aici, ghimpi de agavă erau adunați laolaltă și trecuți printr-o gaură făcută în limbă!


Ciulinii: Simbol și semnificație

Ghimpii și mărăcinii: Simbol și semnificație Ghimpii și mărăcinii: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on august 25, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.