Gorgonele: Simbol și semnificație

 Gorgonele, un grup însemnând literal "cele teribile", sunt un trei personaje terifiante din mitologia grecească. Pentru locuitorii din regiunea  mediteraneeană estică, ele întruchipau marile pericole nebănuite ale occidentului. 


Cele trei erau numite Stheno, Euryale și Medusa (Meduza). Au fost descrise ca având șerpi în loc de păr (la fel ca și furiile), aripi și colți.           

                       

Gorgonele: Simbol și semnificație

Numai Meduză era mortală. Privirea să era atât de oribilă încât oricine se uita la ea era transformat în piatră. Eroul Perseu (Perseus) a reușit să o decapiteze folosindu-și scutul ca o oglindă, fără a se uită direct la aceasta. 


"Capul Meduzei" a devenit mai târziu un simbol înfricoșător de pe scutul zeiței Atena. 


Surorile grotești ale Gorgonelor au format o altă triadă, Graea (literal "cele cenușii"), femei bătrâne "cu obraji frumoși" ce împărtășeau un singur ochi și un singur dinte: Enyo, Pemphrede și Deino. Pentru ca Perseu să omoare Meduza, a fost capabil să le obțină ajutorul furându-le ochiul și dintele, pe care le-a înapoiat numai după ce au promis să-l sprijine. 


Furiile / Eriniile: Simbol și semnificație


Gorgonele: Simbol și semnificație Gorgonele: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on august 09, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.