3 septembrie: Ziua Fondării San Marino

 Ziua Fondării San Marino, celebrată în fiecare an pe 3 septembrie, comemorează ziua când Sfântul Marinus, un mucenic și un pietrar creștin din insula Rad, din Croația de astăzi, a fugit pentru a scăpa de persecuțiile contra creștinilor inițiate de împăratul Dioclețian. Marinus a adunat atunci un grup de oameni pe muntele Titano și a pus bazele a ceea ce a devenit cel mai vechi stat suveran ce este încă prezent în lume. 


San Marinos, mica republica, situată în Apeninii din Italia, a fost constant sub amenințarea vecinilor mai puternici, adică Imperiul Roman, Franța și Statele Papale. Sărbătoarea din 3 septembrie include ceremonii de înălțare a steagului, un jurământ solemn și o paradă militară.                   


3 septembrie: Ziua Fondării San Marino

Republica San Marino este o țară fără ieșire la mare din sudul Europei, având la nord o granița cu Italia, și înconjurată de munții Apenini. Ea acoperă o zonă de numai 984 de kilometri pătrați și are o populație de 32.000 de persoane. 


Pe 17 octombrie 1739, cardinalul Giulio Alberoni, legat de Ravenna, a ocupat țara. Independența sa a fost restaurată însă de papa Clement al XII-lea, pe 15 februarie 1740, de sărbătoarea Sf. Agaton. De atunci, această a devenit sfânta patroană a republicii.


În 1915, San Marino și-a declarat neutralitatea în primul război mondial. Acest lucru nu i-a convenit Italiei, care se alăturase forțelor aliate și suspecta că spioni austrieci puteau folosi republica drept bază a operațiunilor lor. Italia a început să o atace cu un detașament de carabinieri, și a tăiat cablurile telefonice din republică după ce această nu a cedat atacurilor.


Republica San Marino s-a alăturat luptei de pe frontul italian în primul război mondial, furnizând în acest scop două grupuri de câte zece voluntari. Unul din acesta s-a implicat ca unul combatant, iar celălalt ca spital de campanie a Crucii Roșii. Mai târziu, Austro-Ungaria a suspendat relațiile diplomatice cu San Marino. 


San Marino nu a intrat formal în cel de-al doilea război mondial. 


2 septembrie 2023: Ziua Internațională a Bacon-ului


Lucruri interesante despre San Marino


- Există ca stat de peste 1.100 de ani. 


- A fost ocupat de puteri străine de șapte ori, inclusiv de armata franceză a lui Napoleon și , mai recent, de trupele germane în cel de-al doialea război mondial. 


- Cel mai înalt punct din San Marino este muntele Titano, cu o înălțime de 756 de metri. 


- San Marino este un stat independent, dar nerecunoscut oficial de UE.


- Constituția statului San Marino este considerată a fi cel mai vechi document de guvernare de până în prezent, fiind scris în anii 1600 și fiind aplicat și astăzi.  


3 septembrie: Ziua Mondială a Bărbii

3 septembrie: Ziua Fondării San Marino 3 septembrie: Ziua Fondării San Marino Reviewed by Diana Popescu on septembrie 02, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.