Fereastra: Simbol și semnificație

 În simbolism, fereastra este o deschidere ce permite intrarea luminii supranaturale. Astfel, ferestre magnifice cu vitralii împodobesc structuri sacre precum marile catedrale din Evul Mediu (de exemplu, de la Reims, Chartre, Saint Chapelle de Paris), pentru a sugerea gloria viitoare a "Ierusalimului ceresc".


Lumina din afară sau de deasupra corespunde spiritului, duhului lui Dumnezeu, iar oglinda o reprezintă pe însăși Fecioara Maria (de vreme ce fereastra nu este ea  însăși o sursă de lumină, ci transmite lumina ce vine de la Dumnezeu).                                             


Fereastra: Simbol și semnificație

Rama care conține vitraliile într-o anumită fereastră a fost făcută frecvent în acord cu principiile simbolismului numerelor, cu trei laturi (de la Sfânta Treime) sau cu patru laturi (cei patru evangheliști), ori în formă de rozete, însemnând adesea o diviziune în șapte secțiuni. 


Cât despre simbolismul culorilor, albastrul deschis, luminos, a fost important în particular.


În simbolismul masoneriei, tapiserii alegorice arată trei ferestre, fiecare dintre ele îndreptată spre un punct cardinal diferit. Templul lui Solomon din Ierusalim nu a avut nici o fereastră spre nord, deoarece nici una din razele soarelui nu veneau din această direcție. S. Prichard a menționat că aceste ferestre erau numite "lumini fixe", spre deosebire de "luminile mișcătoare" din ceruri. 


Oglinda: Simbol și semnificație (II)


Fereastra: Simbol și semnificație Fereastra: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on septembrie 11, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.