Haosul: Simbol și semnificație

 Întrucât noțiunea iudeo-creștină a creației "ex nihilo" ("din nimic") prin mijlocirea exclusivă a cuvântului lui Dumnezeu a fost dificilă de vizualizat, de obicei a fost înlocuită în tradiția simbolică cu conceptul unei ordonări al talmeș-balmeșului primar al elementelor. 


Din biblicul "wa bohu", adică "pustiu şi gol" (Geneza 1:2) a fost produs cosmosul ordonat rațional (precum "ordine din haos", mottoul ritului scoțian al masoneriei).                             

    

Haosul: Simbol și semnificație

Starea haotică a materiei primare înainte de a fi luată în mâini de Creator este înfățișată de obicei ca vârtejuri de ceață, ape revărsate și torente de flăcări, așa cum apare în lucrările rozicrucianului Robert Fludd (1547-1637). 


Alte sisteme de mituri fac apel în acest sens la un nemărginit ocean înspumat sau, că în mitologia nordică, la "abisul căscând" Ginnungagap. 


În imagistica alchimiei, haosul desemnează materia primară care nu a fost încă transmutată. Se spune că alchimistul J. B. van Helmont (1579-1644) și-ar fi extras termenul său de "gaz" din cuvântul "haos".


Ca un simbol abstract, haosul înseamnă tot ce nu este ordonat, orice este opus civilizației, inclusiv o regresie către condițiile care au precedat organizarea sistematică îndeplinită de Creator. 


Axis Mundi: Simbol și semnificație

Haosul: Simbol și semnificație Haosul: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on septembrie 29, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.