Compasul: Simbol și semnificație

 Compasul, un instrument pentru trasarea unui cerc perfect, a fost în lumea occidentală, îndeosebi odată cu Evul Mediu, un simbol pentru geometrie, ordinea cosmică și un proiect, extras, în principal, din tradițiile secrete ale constructorilor de mari catedrale. 


Manuscrise ilustrate medievale înfățișează Creatorul ca geometrician construind globul pamântesc cu un compas.


Compasul este un atribut al personificărilor unor "arte liberale" ca astronomia, arhitectura și geografia.              

Compasul: Simbol și semnificație

Chiar și în prezent, compasul (împreună cu cartea sacră, Biblia, și echerul tâmplarului) este una din cele trei "mari lumini" din simbolismul masoneriei, referindu-se la cercul ideal al "dragostei îmbrățișându-i întru totul pe alții" și indicând, în acest fel, atitudinea corespunzătoare față de tovarășii masoni și umanitate în general. În ritul inițierii masonice, unul din punctele compasului este fixat în dreptul inimii unui mason individual, iar celălalt stabilește legătura cu toți "frații" săi. 


O emblemă frecventă combină compasul cu echerul tamplarului, instrumente care fac posibil să se deseneze cercul cosmic. Într-o largă varietate de tradiții speculative, această emblemă reprezintă uniunea cerurilor cu pământul, de exemplu, în arhitectura templului cerurilor din Peking (Beijing). 


În simbolismul masonic, unghiul dintre cele două brațe ale compasului are, de asemeni, o mare semnificație (un unghi drept simbolizând echilibrul ideal dintre trup și spirit), la fel ca și amplasarea compasului în fața sau în spatele echerului. În cazul când echerul acoperă compasul, materia domină spiritul; dacă cele două instrumente sunt împletite, materia și spiritul sunt într-un echilibru perfect; în eventualitatea unui compas acoperind echerul, este dominator spiritul. 


În tapiseria simbolică a lojei de inițiere masonică, ambele brațe ale compasului sunt orientate "către zori (est)", fiindcă "fratele mason" trebuie să se deschidă pe el însuși ca un "om de onestitate și corectitudine, aducând pace și bucurie". 


Echerul și compasul ca simbol masonic

Compasul: Simbol și semnificație Compasul: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on octombrie 24, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.