Mâna: Simbol și semnificație (II)

 Mâna este o parte a corpului uman ce apare frecvent în simboluri. În picturi paleolitice din peșteri, aflăm deja contururi ale mâinilor, așa cum sunt în peșterile din Gargas și PechMerle din Franța, dar și în peșteri și artă în piatră din alte zone ale pământului (America de Sud, Australia).


Peștera Gargas din Pirinei conține descrieri ale unor multe degete răsucite ori mâini mutilate, comemorând poate acte de sacrificiu.


Mâna poate avea semnificații multiple. Gestul de a lua sau a împinge cu mâna poate avea, de exemplu, un înțeles pozitiv sau negativ. De aceea, apare adeseori ca o amuletă, de exemplu "mâna lui Fatima" din lumea islamică.


În culturile semitice, "mâna" și "puterea" sunt un singur concept ("jad"), referindu-se la puterea unui conducător. În acest fel, mâna este un simbol regal.         

                    

Mâna: Simbol și semnificație (II)

Contactul cu mâna simbolizează "atingerea magică". Așezarea mâinilor pe cineva conferă binecuvântare și înzestrează persoana atinsă cu puterea ori aura unei ființe mai înalte. Strângerea mâinii este un simbol al acceptări prietenești și, totodată, arată că mâna nu ascunde vreo armă; mâinile înălțate sau împreunate reprezintă un gest al rugăciunii. Gesturi specifice ale degetelor întruchipează un jurământ solemn ori o binecuvântare solemnă.


În India, sistemul tradițional al mudrelor include o gamă largă de coduri pentru gesturile mâinii. În Islam, cele cinci degete semnifică proclamarea credinței, rugăciunii, pelerinajului, postului și generozității cuiva.


Pentru secta medievală timpurile a bogomililor din peninsula balcanică, mâna, de exemplu pe pietre de mormânt se referea la cele "cinci elemente" din cosmologia sectei.


În iconografia creștină, Hristos este numit "mâna dreaptă a lui Dumnezeu", mâna dreaptă având o conotație pozitivă și în alte contexte (precum în limbajul simbolic al magiei, în care această mână este asociată cu "magia albă", iar mâna stânga fiind corelată cu "magia neagră"). 


Mâinile acoperite sau ascunse în mâneci se referă la obiceiul antic ca cineva să-și acopere mâinile în prezența conducătorilor. În acest fel multe picturi îl înfățișează pe Moise primind tablele legii pe muntele Sinai. 


Se credea că regii sunt capabili să vindece printr-o singură atingere a mâinilor lor. Mâna deschisă ridicată a conducătorilor bizantini a dus la gestul creștin de binecuvântare. 


Două mâini înălțate exprimau o îndreptare către ceruri și receptivitatea unei persoane în rugăciune. Obiectele care fuseseră binecuvântate nu erau atinse cu mâinile goale ale unei persoane nebinecuvantate.


Mâna dreapta cu trei degete întinse (policarul, arătătorul și degetul mijlociu) simboliza un jurământ: "Așa cum Dumnezeu este martorul meu..."


Multe expresii despre mână sunt, în general autoexplicite: "a cere mâna"unei femei pentru căsătorie, "a-și ieși din mână", "a mușca mâna care a hrănit pe cineva", "o mână spală pe cealaltă", "a-și spală mâinile" (referință la Pilat, din Matei 27:24), etc.


Urmele tălpilor / pașilor: Simbol și semnificație


În masonerie, simbolismul mâinii este de o mare importantă; acesta datează, de fapt, de la "masonii" constructori ai marelor catedrale, și include codurile prin care membrii fraternității moderne se recunoasc unul pe altul, și inițiază noi membri. Mâinile împletite formează "lanțul fratern". 


Diferitele națiuni americane native, deși divizate lingvistic, erau totuși capabile să comunice prin limbajul semnelor. Simple gesturi de acest tip sunt aparent parte a moștenirii primordiale a omenirii și, asemeni, expresiilor faciale, sunt imediat înțelese; limbajele semnelor ale oamenilor cu probleme de auz sunt derivate parțial din astfel de gesturi.


În heraldica medievală, mâinile înseamnă "putere, loialitate, hărnicie, inocență și unitate", așa cum se vede, pe larg, în blazoane.


O mână cu degetele întinse și îndepărtate unele de celelalte semnifică lipsa de unitate; mâna închisă ori pumnul, forța și unitatea. Mâinile încrucișate semnifică loialitate și uniune. 


Mâinile ne hrănesc, ne îmbracă, ne liniștesc. Liniile palmei și dezvoltarea variată a diferitelor sale regiuni sunt subiectul chiromanției, a cărei doctrină este că acestea sunt analogii simbolice legând mâna și "hieroglifele" sale de forțele elementare și talentele sau potențialul unei persoane. 


Mâna: Simbol şi semnificaţie (I)


Mâna: Simbol și semnificație (II) Mâna: Simbol și semnificație (II) Reviewed by Diana Popescu on octombrie 17, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.