Marele potop: Simbol și semnificație

 Marele potop a fost o catastrofă legendară ce ar fi exterminat aproape întreaga rasă umană. Această temă simbolică puternică, cunoscută nouă din Biblie (Geneza 6-9), a apărut anterior în epoopea sumeriană Ghilgalmeș, în care eroul a întâlnit supraviețuitorul Ziusudra sau Utnapishtim, pe insula Dilmun, și a auzit de la acesta povestea potopului prin care trecuse.


În multe civilizații găsim tema pedepsei pentru neajunsurile umane printr-o catastrofă ducând aproape către sfârșitul lumii. În India, prima încorporare a zeului Vishnu, sub forma unui pește, a salvat cel mai timpuriu strămoș al omenirii, Manu, aducându-l pe înălțimile Himalaiei.                      

          

Marele potop: Simbol și semnificație

În mitologia grecească, supraviețuitorii marelui potop au fost Deucalion și soția sa, Pyrrha; aceștia au creat din pietre o nouă rasă umană. 


În numeroase legende ale potopului, muritorii în pericol au fost salvați în vase, precum arca în care biblicul Noe și familia sa au scăpat de moarte. În Evul Mediu, arca lui Noe a servit pentru o analogie cu biserica, despre care se spunea că salvat umanitatea de la înecarea în păcat și degradare morală. 


În Talmud, despărțirea apelor atunci când israeliții au traversat Marea Roșie (Exodul 14:15-31) este referita ca "anti-potop". În acest caz, "apele s-au despărţit în două. Copiii lui Israel au trecut prin mijlocul mării ca pe uscat..." Această inversare a fost un semn prin care Dumnezeu a arătat oamenilor că a adoptat o nouă atitudine, de respect față de ei. A constituit o declarație solemnă a lui Dumnezeu față de israeliti că va veni în ajutorul lor indiferent pentru ce și că nu-i va mai distruge iarăși. 


Apa: Simbol și semnificație


Legende despre potop și altele despre catastrofe, simboluri mitice ale punerii în pericol al omenirii prin dezastre naturale și ale recunoașterii de către aceasta a vinei sale, sunt aflate în aproape toate culturile de pe pământ. Sunt, de asemeni, asociate cu străvechea noțiune a modelului ciclic al creației, în care zeii distrug și reconstruiesc ceea ce a fost făcut. 


În Mexicul antic, acest lucru a fost reprezentat în mitul "sorilor" succesivi: epoca noastră, ca "soarele apei", urma să se sfârșească  printr-un mare potop, în decursul căruia oamenii aveau să fie transformați în maimuțe!


Sfârșitul lumii: Simbol și semnificație

Marele potop: Simbol și semnificație Marele potop: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on octombrie 01, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.