23 octombrie 2023: Ziua Festivalului Chung Yeung

 Festivalul Chung Yeung, cunoscut și ca Amintirea Toamnei sau Festivalul Locurilor înalte, este celebrat în fiecare an în a nouă luna din calendarul lunar chinezesc. În China, oamenii sărbătoresc Chung Yeung urcându-se pe dealuri și vizitând mormintele străbunilor lor pentru a oferi jertfe arse.


Dacă în 2023 Chung Yeung are loc pe 23 octombrie, în următorii ani se desfășoară astfel: 2024 - 11 octombrie, 2025 - 29 octombrie, 2026 - 18 octombrie.          

                       

23 octombrie 2023: Ziua Festivalului Chung Yeung

Festivalul Chung Yeung este numit și "Dublu 9" întrucât pică în a noua zi din a noua luna. În limba cantonează, Chung Yeung înseamnă, de fapt, "dublu nouă". În China, numerele impare sunt considerate "yang", pozitive. Așadar, se crede că ziua sărbătorii este una norocoasă.


Mai mult decât atât, în limba chineză, cuvântul "nouă" este pronunțat similar cu caracterul "jiu", care semnifică "lung". Astfel, ziua Chung Yeung reprezintă și viață lungă, longevitate. 


22 octombrie 2023: Ziua Soacrei


Una din legendele Chung Yeung povestește despre un om numit Huan Jing, care își pierduse părinții din cauza unei molime. A fost cât pe ce să moară și el, dar și-a revenit și a decis să meargă într-o călătorie pentru a învăța magia. A vizitat locuri diferite și a auzit despre un deal străvechi unde trăia un nemuritor taoist înzestrat cu puteri supranaturale. L-a întâlnit și nemuritorul l-a învățat arta de mânuire a sabiei și i-a dăruit una de exorcizare a demonilor. Acasă, Jing a primit o avertizare de la o ființă divină, care i-a zis să-și ia familia în cea mai înaltă parte a satului său pentru a scăpa de necazul care urma să-i lovească localitatea. De asemeni, acea ființă i-a dăruit frunze de "zhuyu" și vin de crizanteme. Huan Jing a respectat instrucțiunile și, în cea de-a noua zi a celei de-a noua luni, a luat cu el toți sătenii pe un deal pentru a sta acolo, în așteptare. La revenirea lui în sat a descoperit o ființă demonică. Potrivit sfatului nemuritorului, și-a folosit sabia pentru a nimici demonul. Datorită acestei fapte mărețe, a fost dăruit cu noroc. 


Cu ocazia festivalului, familiile organizează picnicuri și înalță zmei. Se crede că odată ce zmeii se îndepărtează, pleacă și ghinionul. Totodată, oamenii beau ceai sau vin de crizanteme pentru a se apăra de rău și a-și încetini îmbătrânirea. 


23 octombrie: Ziua Leopardului de Zăpadă

23 octombrie 2023: Ziua Festivalului Chung Yeung 23 octombrie 2023: Ziua Festivalului Chung Yeung Reviewed by Diana Popescu on octombrie 22, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.