3 decembrie: Ziua Fă un Dar

 Marcată anual pe 3 decembrie, Ziua Fă un Dar  este o sărbătoare neoficială ce încurajează oamenii să creeze cadouri pentru cei pe care-i îndrăgesc, în loc să facă apel la bunuri gata făcute, din magazine. Această dată distinctivă face darul mai exclusiv și adaugă o sporită semnificație actului dăruirii.


Înmânarea și primirea de cadouri este o tradiție străveche. Mărturii arheologice arată că până și oamenii din peșteri făceau daruri constând din dinți sau pietre semiprețioase unui potențial partener ori celor care făcuseră ceva remarcabil pentru trib.                                                         


3 decembrie: Ziua Fă un Dar

Antropologii cred că parctica de a dărui este una evoluționistă de stabilire a dominației și arătare a afecțiunii. În lumea animalelor, cimpanzeii sunt un exemplu relevant din acest punct de vedere. Masculii le dau femelelor daruri constând din mâncare pentru a le atrage.


Mai multe culturi vechi au propriile ceremonii de a se face cadouri. În cultura americană nativă a existat o sărbătoare de înmânare a darurilor, numită "potlatch, vreme de mii de ani. Tradițiile noastre de acest tip par să provină de la egiptenii antici, care-și onorau faraonii cu daruri precum bijuterii și grâne variate cu ocazia "zilelor lor de naștere" (de fapt, cu prilejul zilelor încoronării lor, cu mult mai importante decât cele de naștere). Egiptenii au făcut un pas în plus în actul dăruirii, ei îngropându-și morții cu daruri având menirea de a-i călăuzi către viața de apoi. 


2 decembrie: Ziua Mondială de Prevenire a Poluării


Grecii antici ne-au transmis, de asemeni, o tradiție, cea de a sufla în lumânări. Ei credeau că spiritele rele veneau să haituiasca o persoană dragă cu ocazia zilei sale de naștere, așa că aprindeau lumânări și suflau către acestea pentru a le stinge, adresând, totodată, zeilor dorința de a proteja fata ori băiatul care-și sărbătorea ziua de naștere. 


În timpul Evului Mediu, aproape oricine schimba daruri cu alții, cele de natură amoroasă fiind cele mai frecvente. Un alt cadou neobișnuit din acea vreme era "zestrea" dată de mire tatălui miresei, în schimbul aprobării căsătoriei sale. 


În secolul al XIX-lea, costurile de manufacturare mai mici au condus la bunuri produse în masă, ce erau mai disponibile și mai ieftine, crescând ca urmare darea de cadouri. 


3 decembrie: Ziua Sfântului Francisc Xavier

3 decembrie: Ziua Fă un Dar 3 decembrie: Ziua Fă un Dar Reviewed by Diana Popescu on decembrie 02, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.