Regina: Simbol și semnificație

 În istoria simbolurilor, importanța reginei nu este în mod necesar comparabilă cu cea a regelui. Ea apare mai curând ca un termen complementar în dualitatea cu regele, fiind arareori sigură, cel puțin în contexte laice.


Rolul reginei pare să aibă la bază condițiile sociale din Occident, în care femeile aveau numai un statut secundar în lumea de zi cu zi.                                                                 


Regina: Simbol și semnificație

Pe de altă parte, în basme și legende, găsim adesea personaje feminine regale de pe un tărâm supranatural, de exemplu, regina zânelor, sau, negativ evaluată, regina vrăjitoarelor, numită "la dama" și "la senora" în țara bascilor. 


Aceste personaje din vremuri străvechi sugerează, cel puțin, în circumstanțe nelaice, că femeilor li se acordă mai multă putere decât în epoca iudeo-creștină, deși acest fapt nu constitue o justificare istorică pentru a putea vorbi de o perioada de "gineocrație" ori "matriarhală" în istoria omenirii.


În cadrul psihologiei, marile regine, îndeosebi când apar în vise de exemplu, tind să simbolizeze "marele principiu feminin" sau, pur și simplu, "mama primordială". 


Regele: Simbol și semnificație

Regina: Simbol și semnificație Regina: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on decembrie 12, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.