24 ianuarie: Sfânta Cuvioasă Xenia din Roma

 Sfânta Cuvioasă Xenia din Roma, cu numele lumesc de Eusebia, a fost fiica unui eminent senator roman. L-a iubit pe Dumnezeu încă din tinerețe și a vrut să evite o căsătorie aranjată pentru ea. A părăsit în secret casa părintească, împreună cu două servitoare devotate, și s-a îmbarcat pe o corabie. Prin providență lui Dumnezeu, a întâlnit conducătorul mănăstirii Sfântului Apostol Andrei din Milasa (Asia Mică), și l-a rugat să o ia pe ea și pe însoțitoarele ei într-acolo. De asemeni, și-a schimbat numele în Xenia (care înseamnă "străin" în limba greacă). 


La Milasa a cumpărat pământ, a clădit o biserică închinată Sfântului Ștefan, și a întemeiat o mănăstire pentru femei. Curând după aceea, episcopul Pavel din Milasa a făcut- pe Xenia diaconiță datorită vieții sale virtuoase. Sfânta a ajutat pe oricine. Pentru sărmani ea a fost o binefăcătoare, pentru cei loviți de soartă o alinătoare, și o călăuză către căință. Era străbătută de profundă umilință, considerându-se pe ea însăși cea mai păcătoasă dintre toți.              

                                                          

24 ianuarie: Sfânta Cuvioasă Xenia din Roma

În faptele sale ascetice a fost ghidată de sfaturile ascetului palestinian Eftimie. Viața sublimă a Sfintei Xenia a atras multe suflete către Hristos. Sfânta fecioară a murit în anul 450 în timp ce se ruga. În timpul funeraliilor sale, a apărut deasupra mănăstirii sale o cunună luminoasă de stele înconjurând o cruce strălucitoare. Acest semn a acompaniat trupul sfintei când a fost dus în oraș și a rămas pe cer până la înmormântarea Xeniei. Numeroși bolnavi au primit vindecare după ce au atins moaștele sfintei. 


După moartea Sfintei Xenia, una din fostele sale servitoare și-a dat duhul și, apoi, și cealaltă. Conform voinței lor, ele au fost îngropate la picioarele sfintei. 


23 ianuarie: Sfântul Sfințit Mucenic Clement, episcopul Ancirei


24 ianuarie: Sfânta Cuvioasă Xenia din Roma 24 ianuarie: Sfânta Cuvioasă Xenia din Roma Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 23, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.