23 ianuarie: Sfântul Sfințit Mucenic Clement, episcopul Ancirei

 Născut în anul 258, sfântul Clement, din Ancira Galatiei, a avut un tată necredincios, dar o mamă creștină. A trăit ca și călugăr și, mai târziu, a devenit episcop al orașului sau. 


Perioada suferințelor și luptelor sale în mărturisirea credinței în Hristos s-a întins peste 28 de ani. În cele din urmă, el și Sfântul Agatanghel (din Roma) au fost decapitați în timpul domniei lui Dioclețian și Maximian, în anul 296.


Mama sa devotată a profețit că băiatul său va avea o moarte de mucenic. Apoi, a părăsit lumea când Clement avea numai 12 ani.                                                                           


23 ianuarie: Sfântul Sfințit Mucenic Clement, episcopul Ancirei

Prietena ei, Sofia, l-a luat pe copil în casa sa că fiu și a sprijinit creșterea lui în spiritul creștin. A fost atât de vestit pentru traiul său virtuos încât a fost ales episcop la vârsta de 20 de ani. A atins din tinerețe, de altfel, înțelepciunea unui adult și, printr-o mare abstinență, și-a îmblânzit și cucerit trupul. Se hrănea numai cu pâine și legume, și nu mânca nimic măcelărit sau însângerat. 


În timpul domniei împăratului Dioclețian, a fost torturat groaznic, "așa cum nimeni nu fusese de la începutul lumii". Și-a petrecut 28 de ani în chinuri și în temniță. A fost supus suferinței de 11 diferiți schingiuitori. 


Odată, când îl bătuseră peste față, scuipaseră  asupra lui și îi rupseseră dinții, el a strigat către Domentian, torturatorul său: "Îmi faci o mare onoare, și nu mă torturezi, căci gura Domnului meu Iisus Hristos a fost și ea lovită în același fel și, iată, eu cel nevrednic, am fost acum făcut vrednic pentru asta!"


Când Sfântul Clement a fost adus la Roma în față lui Dioclețian, împăratul a amplasat diferite instrumente de tortură de-o parte a lui, și în cealaltă parte daruri ca medalii, îmbrăcăminte, bani, și altele. Apoi, i-a spus Sfântului Clement să aleagă. Mucenicul lui Hristos a privit cu dispreț la toate darurile împăratului și a ales instrumentele de tortură. 


Sfântul Clement a trecut prin suferințe inimaginabile, carnea i-a fost sfâsiată de pe trup bucată cu bucată, până când au ieșit la iveală oasele de sub ea. Vindecat de către Domnul de aceste răni, a fost decapitat de un soldat în biserica din Ancira, pe când celebra sfânta liturghie ca episcop, în anul 312. 


22 ianuarie: Sfântul Apostol Timotei


23 ianuarie: Sfântul Sfințit Mucenic Clement, episcopul Ancirei 23 ianuarie: Sfântul Sfințit Mucenic Clement, episcopul Ancirei Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 22, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.