19 februarie: Sfinții Apostoli Arhip, Filimon și soția sa, Apfia

 Sfinții Apostoli Arhip (Archippus), Filimon (Philemon) și soția sa, Apfia (Apphia) au fost ucenici și tovarăși ai Sfântului Apostol Pavel. În Epistola către Filimon, Apostolul Pavel spune că Sfântul Arhip era companionul său, și îl menționează din nou în Epistola către Coloseni (Coloseni 4:17).


Sfântul Arhip a fost episcop al orașului Colose din Frigia. Sfântul Filimon a fost un cetățean respectat al orașului, în casa căruia se adunau creștinii pentru slujbe bisericești. A fost făcut episcop de Sfântul Pavel și a mers în localitățile din Frigia pentru a propăvădui Evanghelia. Mai târziu a devenit arhipăstor al orașului Gaza. Sfânta Apfia, soția sa, aducea bolnavi și oameni fără adăpost în casa să, îngrijindu-i cu zel. A fost alături de soțul său în proclamarea Cuvântului lui Dumnezeu.                                        


19 februarie: Sfinții Apostoli Arhip, Filimon și soția sa, Apfia

În timpul persecuției împotriva creștinilor a împăratului Nero (54-68), Sfinții Apostoli Arhip, Filimon și Apfia au fost aduși la judecată de către conducătorul Artocles din cauza mărturisirii credinței lor în Hristos. Sfântul Arhip a fost brutal tăiat cu cuțite. După tortură, Sfinții Filimon și Apfia au fost îngropați până la mijloc în pământ, și loviți cu pietre până când au murit. 


18 februarie: Sfântul Ierarh Leon cel Mare, Episcopul Romei


19 februarie: Sfinții Apostoli Arhip, Filimon și soția sa, Apfia 19 februarie: Sfinții Apostoli Arhip, Filimon și soția sa, Apfia Reviewed by Diana Popescu on februarie 18, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.