18 februarie: Sfântul Ierarh Leon cel Mare, Episcopul Romei

 Sfântul Ierarh Leon cel Mare s-a născut în Etruria, Toscania, Italia, fiind mai întâi remarcat ca un diacon sârguincios al Romei. Apoi, a fost înălțat în Scaunul Sfântului Petru, unde, pe bună dreptate, și-a primit numele de "cel Mare". 


Și-a nutrit spiritual credincioșii prin discursul său excelent și bine măsurat. Și-a exercitat toată influență pentru a pune capăt tulburării provocate de eretici în biserică și, prin epistolele sale către sfinții împărați Teodosie II (408-450) și Marcian (450-457), a promovat activ organizarea celui de-al Patrulea Sinod Ecumenic de condamnare a ereziei monofizite.                                      


18 februarie: Sfântul Ierarh Leon cel Mare, Episcopul Romei

La Sinod, a fost prezenți 630 de episcopi și a fost citită o epistolă scrisă de Sfântul Leon Sfântului Flavian, patriarh al Constantinopolului. Sfântul Flavian suferise pentru ortodoxie în cadrul "Sinodului Mișelesc" din Efes, din anul 49. Iar, epistola Sfântului Leon, cuprinzând învățătura ortodoxă despre cele două naturi ale Domnului Iisus Hristos, a fost astfel promovată. Toți episcopii de la Sinod au fost de acord cu această învățătură și au excomunicat din biserică pe ereticii Eutihie și Discorie. 


Sfântul Ierarh Leon cel Mare, Episcopul Romei, a murit întru Domnul la Roma, unde a fost înmormântat pe 18 februarie. 


17 februarie: Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron


18 februarie: Sfântul Ierarh Leon cel Mare, Episcopul Romei 18 februarie: Sfântul Ierarh Leon cel Mare, Episcopul Romei Reviewed by Diana Popescu on februarie 17, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.