8 februarie: Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat

 Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat s-a născut în localitatea Evahiata din Asia Mică. Arătos la exterior, a fost înzestrat și cu multe talente. Pentru caritatea sa, Dumnezeu l-a iluminat cu cunoașterea adevărului creștin. Vitejia acestui soldat sfânt a fost revelată după ce, cu ajutorul lui Dumnezeu, a ucis un balaur care trăia într-o prăpastie de la marginea Evahiatei. Balaurul mâncase o mulțime de oameni și animale, terorizand populația. Sfântul Teodor Stratilat s-a înarmat cu o sabie și l-a doborât, slăvind numele lui Hristos printre oameni. 


Grație vitejiei sale, Sfântul Teodor Stratilat a fost numit comandant militar ("stratelatos"). În orașul Heraclea, și-a împletit serviciul militar cu propădăvăduirea Evangheliei printre păgânii ce-i erau supuși. Forța să de convingere a îndepărtat pe mulți de zeii falși. Curând, aproape toată populația din Heraclea a acceptat creștinismul.                                                           


8 februarie: Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat

În decursul vremii, împăratul Licinus (311-324) a început o persecuție crudă contra creștinilor. În efortul său de a înnăbuși noua credință, i-a atacat pe aderenții iluminați la Hristos, care erau considerat ca o amenințare față de religia păgână. Printre aceștia a fost Sfântul Teodor. Licinus a încercat să-l forțeze să ofere sacrificii zeilor păgâni. Sfântul l-a invitat pe împărat să vină împreună cu idolii săi astfel încât să le dea jertfe amândoi în fața oamenilor. 


Orbit de ura față de creștinism, Licinius s-a încrezut în vorbele sfântului, dar a fost dezamăgit. Sfântul Teodor a sfărâmat statuile din aur și argint în bucăți și, apoi, le-a împărțit săracilor. Astfel, a demonstrat credința vană în idoli lipsiți de suflete și a arătat, totodată, caritatea creștină. 


Sfântul Teodor Stratilat a fost arestat și supus unor torturi groaznice. A fost târât pe pământ, bătut cu măciuci din fier, i-a fost sfâșiat trupul cu gheare ascuțite, a fost ars cu foc și i-au fost scoși ochii. La final, a fost răstignit. Varus, servitorul lui, abia a avut puterea de a scrie despre incredibilele chinuri ale stăpânului său. 


Dumnezeu a vrut, oricum, ca moartea Sfântului Teodor Stratilat să fie la fel de fructoasă pentru cei din jur ca și viața sa. Un înger a vindecat rănile sfântului și l-a dat jos de pe cruce. Dimineața, soldații imperiali l-au aflat în viață și nevătămat. Văzând cu ochii lor puterea infinită a lui Dumnezeu, au fost botezați nu departe de locul execuției nereușite. 


În acest fel, Sfântul Teodor a devenit ca o zi de splendoare pentru păgânii trăind în întunericul idolatriei și le-a iluminat sufletele "cu razele strălucitoare ale suferinței sale". Nevrând să fugă de mucenicia pentru Hristos, Sfântul Teodor s-a predat voluntar lui Licinius și i-a descurajat pe creștini să se revolte împotriva torturii sale, zicandu-le, "Iubiților, opriți-vă! Domnul meu Iisus Hristos, stând pe cruce, i-a reținut pe îngeri și nu le-a permis să se răzbune pe rasa omului". 


Mergând spre execuție, sfântul mucenic a deschis cu un singur cuvânt ușile închisorii și i-a eliberat pe prizonieri din temnițele lor. Oamenii care i-au atins straiele s-au vindecat pe loc de boli și s-au eliberat de posesiunea demonică. Prin porunca împăratului, Sfântul Teodor a fost decapitat cu sabia. Înaintea morții sale, i-a spus lui Varus, "Nu greși să consemnezi ziua morții mele și îngroapă-mi trupul în Eucaita". De asemeni, a cerut să fie amintit în fiecare an pe data de 8 februarie. Apoi, și-a aplecat capul sub sabie și a primit coroana muceniciei pe care o căutase. Asta s-a petrecut pe 8 februarie 319, într-o sâmbătă, la a treia oră a zilei.


Sfântul Teodor Stratilat este văzut ca sfântul patron al soldaților și este comemorat și pe 8 iunie. 


7 februarie: Sfântul Ierarh Partenie, Episcopul Lampsacului


8 februarie: Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat 8 februarie: Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat Reviewed by Diana Popescu on februarie 07, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.