12 martie: Sfântul Cuvios Teofan Mărturisitorul

 Sfântul Cuvios Teofan Mărturisitorul s-a născut în anul 759, la Constantinopol, într-o familie renumită și pioasă. Tatăl sau a fost o rudă a împăratului bizantin Leon Isaurul (717-740). La trei ani după ce s-a născut, tatăl lui a murit, lăsându-și familia sub grija împăratului. 


Teofan a crescut la curte și a devenit demnitar în timpul împăratului Leon Hazarul (775-780). Poziția să l-a obligat să se căsătorească, dar și-a convins soția să trăiască împreună în virginitate. 


Sfântul Teofan și soția lui au vizitat mănăstiri din regiunea Sigrianiei (Asia Mică), unde l-au întâlnit pe Grigore Stratitios, care a prezis nevestei lui Teofan că bărbatul ei va câștiga cununa muceniciei.        

  

12 martie: Sfântul Cuvios Teofan Mărturisitorul

Mai târziu, soția lui s-a călugărit într-una din mănăstirile din Bitiania, iar Teofan a mers la o mănăstire din zona Cizicului. Cu binecuvântarea părintelui său superior, a fondat mănăstirea din Calonimos, pe o insula din marea Marmara, și s-a izolat în chilia sa, transcriind cărți. A ajuns să aibă o mare abilitate în acesta ocupație. 


După o vreme, Sfântul Teofan a întemeiat la Sigira o altă mănăstire, într-un loc numit "Marea așezare", și a devenit egumenul acesteia. A participat la lucrările mănăstirii și a fost un exemplu pentru toți prin dragostea sa pentru muncă și efortul său ascetic. Domnul i-a dat darul de a face minuni, a vindeca bolnavi și a alunga demoni din trupurile oamenilor posedați de ei. 


A luat parte, în anul 787, la al Șaptelea Sinod Ecumenic de la Niceea, care a condamnat erezia iconoclasmului. La acest sinod, a venit în haine zdrențuite, însă și-a revelat înțelepciunea în afirmarea venerării sfintelor icoane. 


La vârsta de 50 de ani s-a îmbolnăvit foarte grav și a suferit groaznic până a murit. Chiar și pe patul său de moarte, și-a continuat munca. A scris "Cronografia", o istorie a bisericii creștine între 285 și 813. Această lucrare a fost o sursă neprețuită pentru istoria bisericii. 


În decursul domniei împăratului Leon Armeanul (813-820), când sfântul era avansat în vârstă, erezia iconoclastă a revenit. Sfântului Teofil i s-a cerut să accepte erezia, dar a refuzat cu tărie, și a fost aruncat în temniță. Mănăstirea sa, Marea așezare, a fost incendiată. Sfântul Mărturisitor a murit în anul 818, după 23 de zile petrecute în închisoare. 


După moartea păcătosului împărat Leon Armeanul, mănăstirea Marea așezare a fost restaurată, iar moaștele sfântului au fost mutate aici. 


11 martie: Sfântul Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului


12 martie: Sfântul Cuvios Teofan Mărturisitorul 12 martie: Sfântul Cuvios Teofan Mărturisitorul Reviewed by Diana Popescu on martie 11, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.