13 martie: Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nichifor, Patriarhul Constantinopolului

 Sfântul Nichifor a fost demnitar la curtea împărătesei Irina (797-802) și, după ce a primit tonsura monahală, a devenit cunoscut pentru pietatea sa. În anul 806 a fost înălțat pe tronul patriarhal. A fost un apărător zelos al sfintelor icoane. Când împăratul Leon Armeanul (813-820) a ajuns la putere, sfântul a fost exilat, în anul 815, la Prokonnis, unde a murit în anul 828. 


În anul 846 au fost deschise sfintele moaște ale patriarhului Nichifor, și au fost aflate nestricate și frumos mirositoare. Ele au fost mutate din Prokonnis la Constantinopol, și amplasate pentru o zi la Hagia Sofia, și apoi transferate la biserica Sfinților Apostoli. Mâinile sfântului sunt păstrate la mănăstirea Hilandar de pe muntele Athos.                                                                      

          

13 martie: Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nichifor, Patriarhul Constantinopolului

Sfântul a lăsat în urmă trei scrieri împotriva iconoclasmului. Sărbătoarea principală a Sfântului Nichifor are loc pe 2 iunie, iar pe 13 martie se comemorează aducerea moaștelor sale. 


Sfântul Nichifor a guvernat sfânta biserica cu înțelepciune și zel, ca unul dintre cei mai mari patriarhi ai Constantinopolului. Când Leon Armeanul și-a pornit lupta contra icoanelor, numai Sfântul Nichifor l-a sfidat. Primul sfătuitor și cel de-al doilea ai împăratului l-au denunțat. Din acest motiv, împăratul l-a surghiunit. Pe insula Prokonnis există o mănăstire pe care a clădit-o în onoarea Sfântului Teodor. 


12 martie: Sfântul Cuvios Teofan Mărturisitorul 


13 martie: Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nichifor, Patriarhul Constantinopolului 13 martie: Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nichifor, Patriarhul Constantinopolului Reviewed by Diana Popescu on martie 12, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.