22 martie: Sfântul Sfințit Mucenic Vasile, preotul din Ancira

 Sfântul Sfințit Mucenic Vasile a fost preot în Ancira din Galatia. Luptând împotriva ereziei ariene, și-a îmboldit credincioșii să se mențină fermi întru ortodoxie. Din această cauză, Sfântul Vasile a fost destituit din rangul său preoțesc de către un sinod arian local, însă Sinodul celor 230 de episcopi din Palestina l-a readus în preoție. 


Sfântul Vasile a continuat deschis să propavaduiasca și să-i denunțe pe arieni. De aceea, a devenit victima persecuției și a fost pedepsit ca un om periculos pentru stat. Li s-a poruncit apostaților Epidie și Regesiu să-l îndepărteze pe Sfântul Vasile de ortodoxie. Sfântul a rămas de neclintit și a fost supus torturii.       


22 martie: Sfântul Sfințit Mucenic Vasile, preotul din Ancira

Când împăratul Iulian Apostatul (361-363) a sosit în orașul Ancira, Sfântul Vasile și-a mărturisit cu neînfricare în fața lui credința în Hristos. La judecată sa, l-a denunțat pe împărat pentru apostazia lui. Iulian a ordonat să se taie fâșii de piele de pe spatele sfântului. Sfântul Vasile a îndurat cu mare răbdare chinuri groaznice. 


Când schingiuitorii au început să-l bată peste umeri și pântece cu bare înroșite de foc, sfântul a picat într-un somn dulce, dându-și sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Sfântul mucenic Vasile a murit pe 29 iunie 362. Comemorarea sa a fost mutată pe 22 martie întrucât pe 29 iunie sunt prăznuiți Sfinții Petru și Pavel. 


21 martie: Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul


22 martie: Sfântul Sfințit Mucenic Vasile, preotul din Ancira 22 martie: Sfântul Sfințit Mucenic Vasile, preotul din Ancira Reviewed by Diana Popescu on martie 21, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.