25 aprilie: Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului

 Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului , călăuzitorul spiritual al Sfântului Paisie Velicicovschi (15 noiembrie), s-a născut spre finele secolului al XVII-lea. A primit tonsura monahală la Schitul Dalhăuți, din Focșani, în 1705 sau 1706, lucrând întru ascetism cu mare fervoare. 


Sfântul Vasile a fost hirotonisit la sfânta preoție și a devenit egumenul mănăstirii  Dalhăuți în anul 1715. A rămas în acest rang 20 de ani, fiind îndrumătorul înțelept al călugărilor, învățându-i obediența, umilința și arta rugăciunii către Iisus.                                          


25 aprilie: Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului

Faima acestui nou părinte spiritual a început să se răspândească, astfel încât a auzit de el și domnitorul Constantin Mavrocordat. Comunitatea religioasă a Sfântului Vasile a ajus să fie cunoscută ca o școală spirituală de isihasm, bazată pe înțelepciunea sfinților părinți. Când numărul ucenicilor lui a crescut până nu a mai fost loc pentru toți la Dalhăuți , o parte dintre ei s-au stabilit la alte schituri din regiune. În acest fel, influența și învățăturile spirituale ale Sfântului Vasile au ajuns și în alte locuri, inspirând o reînnoire spirituală a vieții monahale românești în secolul al XVIII-lea. 


Sfântul Cuvios Vasile a renovat schitul Poiana Mărului din apropiere de Râmnicu-Sărat între anii 1730 și 1733, și, apoi, s-a mutat aici cu 12 ucenici. În afara îndatoririlor sale de egumen al Poianei Mărului, Sfântul Vasile a fost călăuzitorul spiritual al tuturor schiturilor din munții Buzăului. Unul dintre cei mai renumiți ucenici ai săi a fost Sfântul Paisie Velicicovschi , pe care l-a călugărit pe muntele Athos în anul 1750. 


Sfântul Cuvios Vasile a scris și introducerea textelor Sfântul Grigorie din Sinai, Sfântului Nilus din Sora. El a dat învățătura că Sfintele Scripturi sunt "un leac mântuitor" pentru suflet și a recomandat citirea lucrărilor sfinților părinți pentru a se obține o înțelegere corectă a Scripturilor și a se evita rătăcirea prin neînțelegere. Sfântul Vasile a avertizat, de asemeni, asupra oricărei înclinații de a ne scuza în noi înșine pentru păcatele noastre.


Sfântul Vasile a adormit întru Domnul pe 25 aprilie 1767, lăsând în urmă numeroși mucenici. Influența sa a fost simțită în alte țări ortodoxe, dincolo de granițele României. 


24 aprilie: Sfântul Mucenic Sava Stratilatul


25 aprilie: Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului 25 aprilie: Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului Reviewed by Diana Popescu on aprilie 24, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.