6 aprilie: Sfântul Sfințit Mucenic Irineu, Episcop de Sirmium

 Sub conducerea împăraților Dioclețian și Maximian, s-a pornit o persecuție cruntă împotriva creștinilor, iar Sfântul Irineu, episcop de Sirmium, a fost arestat. A fost adus în faț guvernatorului Panoniei, Probus, care i-a cerut să ofere sacrificii zeilor conform decretelor imperiale, dar sfântul a refuzat să facă asta. 


Rudele lui, copiii săi și soția sa l-au implorat să se răzgândească, însă acesta a rămas de neclintit. La mijlocul nopții, Sfântul Irineu a fost din nou condus la Probus și tribunalul său, care i-au poruncit iarăși să dea sacrificii idolilor, și sfântul nu a cedat nici de astă dată. A fost bătut cu bâte, însă Sfântul Irineu nu a admis să venereze zei făcuți de mâini omenești. Probius l-a sfătuit să se salveze el însuși de moarte, dar sfântul a declarat că moartea nu este decât o cale spre viața veșnică. Guvernatorul l-a întrebat apoi despre rudele lui, și Sfântul Iosif i-a replicat că nu are rude și că, potrivit poruncii lui Hristos, cei care-și iubesc neamurile mai mult decât pe Mântuitor nu sunt demni de El. "Cine iubeşte pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine şi cine iubeşte pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine" (Matei 10:37). Probius l-a amenințat că-i va ucide copiii, Dar Sfântul Irineu i-a zis că va avea grijă de ei Dumnezeu.                                                     

                 

6 aprilie: Sfântul Sfințit Mucenic Irineu, Episcop de Sirmium

Guvernatorul a condamnat mucenicul să fie aruncat într-un râu, însă sfântul i-a spus că se aștepta la mai multe chinuri și moarte prin sabie. Probus a ordonat ca acesta să fie executat prin sabie, iar mucenicul i-a mulțumit lui Dumnezeu. A fost dus pe un pod peste râul Sava, pe care și-a scos hainele și a rostit ultima sa rugăciune, oferindu-și sufletul din partea oamenilor și a bisericii. A fost decapitat și azvârlit în râu. Mucenicia sa a avut loc pe 6 aprilie. 


5 aprilie: Sfinții Mucenici Teodul și Agatopod


6 aprilie: Sfântul Sfințit Mucenic Irineu, Episcop de Sirmium 6 aprilie: Sfântul Sfințit Mucenic Irineu, Episcop de Sirmium Reviewed by Diana Popescu on aprilie 05, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.