7 aprilie: Sfântul Mucenic Caliopie

 Sfântul Mucenic Caliopie s-a născut la Perga, Pamfilia, din Asia Mică, având o mamă pioasă pe nume Teoclia, soția unui senator renumit. Teoclia nu putuse avea copii multă vreme. Ea s-a rugat fervent pentru un fiu, jurând să-l dedice lui Dumnezeu.


Curând după nașterea lui Caliopie, Teoclia a rămas văduvă. Când Sfântul Celiopie a atins adolescența, a început o persecuție crudă contra creștinilor. Teoclia, aflând că fiul ei urma să fie denunțat ca și creștin, l-a trimis la Cicilia, în Asia Mică. 


Când sfântul a ajuns la Pompeiopolis, Paflagonia, aici se desfășura o sărbătoare în onoarea zeilor păgâni. A fost invitat să ia parte la aceasta, dar a refuzat, spunând că este creștin. Acest lucru a fost raportat prefectului orașului, Maximus. Sfântul a fost adus în fața lui pentru a fi judecat.  

              

7 aprilie: Sfântul Mucenic Caliopie

La început, Maximus a încercat să-l convingă să venereze zeii, promițându-i că-l va căsători cu propria sa fiică. După ce tânărul nu a acceptat oferta, Maximus l-a supus unor torturi groaznice. A poruncit că mucenicul să fie bătut pe spate cu vergele de fier, și în burtă, cu curele din piele de bou. În cele din urmă, prefectul l-a legat pe o roată din fier, pe care a fost prăjit la foc mic. După aceste chinuri, Sfântul Caliopie a fost aruncat în temniță. 


Când Teoclia a auzit despre suferințele fiului său, și-a scris ultima dorința, și-a eliberat sclavele, a împărțit bogățiile ei celor săraci, și s-a grăbit să ajungă la Caliopie. Viteaza mamă a dat bani unui gardian și a intrat în închisoare pentru a-și vedea fiul. Acolo, l-a încurajat să îndure suferință până la sfârșit pentru Hristos. 


În ziua următoare, sfântul a refuzat să renunțe la Hristos, și Maximus a ordonat ca acesta să fie răstignit. Ziua execuției s-a întâmplat să fie Joia Mare, când Mântuitorul luase ultima cină cu ucenicii Săi. 


Teoclia l-a rugat pe călău să-i răstignească fiul cu capul în jos, intrcat considera că nu este vrednic să fie crucificat asemeni Domnului. Dorința i-a fost îndeplinită. Sfântul mucenic a fost pus pe cruce noaptea și a murit în Vinerea Mare din anul 304. 


Când sfântul a fost dat jos de pe cruce, Teoclia a slăvit Mântuitorul. A îmbrățișat trupul fără viață al fiului său și și-a dat și ea sufletul lui Dumnezeu. Creștinii le-au înmormântat trupurile în aceeași groapă. 


6 aprilie: Sfântul Sfințit Mucenic Irineu, Episcop de Sirmium


7 aprilie: Sfântul Mucenic Caliopie 7 aprilie: Sfântul Mucenic Caliopie Reviewed by Diana Popescu on aprilie 06, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.