10 iunie: Sfinții Mucenici Alexandru și Antonina

 Sfânta Atonina a fost din orașul Krodamos, din Asia Mică. A fost arestată întrucât era creștină și a fost adusă în față guvernatorului Festus. Acesta a îndemnat-o să venereze zeii păgâni, promițându-i că o va face preoteasă a zeiței Artemis. Însă, ea l-a mărturisit cu bucurie pe Hristos și a îmboldit guvernatorul să renunțe să se mai închine demonilor sub formă de idoli. Festus a ordonat ca Sfânta să fie lovită peste față și a închis-o în temniță. 


Mucenița și-a petrecut tot timpul în rugăciune, nu a mâncat și nu a băut nimic dar, apoi, a auzit glasul lui Dumnezeu, "Antonina, fortifică-te cu hrană și fii vitează, căci sunt cu tine". Când dusă iarăși înaintea guvernatorului, mucenița a continuat să apere credința creștină și să denunțe păgânismul.  

     

10 iunie: Sfinții Mucenici Alexandru și Antonina

Guvernatorul a decis să o dea pe Sfânta Antonina soldaților, pentru a fi pângărită. Însă, Domnul l-a inspirat pe unui din ei, Sfântul Alexandru, să o salveze. El a căutat permisiunea de a merge la aceasta, sub pretextul că putea fi capabil să o convingă să se supună guvernatorului. Sfântul Alexandru i-a sugerat, apoi, să se îmbrace în straiele sale militare și să fugă. Sfintei Antonina îi era frică, dar Domnul i-a poruncit să fie de acord cu asta. 


Nimeni nu a recunoscut-o îmbrăcată ca un soldat și a ieșit afară din închisoare. Ostașii trimiși de Festus l-au găsit pe Sfântul Alexandru singur în celulă. El nu a răspuns la întrebările guvernatorului, și a fost torturat și bătut fără milă. Prin inspirația Domnului Iisus Hristos, Sfânta Antonina a venit și ea în fața lui Faustus. 


Soldații au tăiat mâinile celor doi, apoi i-au mânjit cu smoală și i-au aruncat într-o groapă în care ardea un foc. Când focul s-a stins, au aruncat șerpi în groapă, astfel încât creștinii să nu poată fi în stare să adune oasele mucenicilor. Ajuns acasă, Festus a devenit paralizat, nemafiind capabil să bea și să mănânce. A murit după șapte zile de chinuri cumplite.


Sfinții Alexandru și Antonina au trecut prin mucenicie pe 3 mai 313. Moaștele lor au fost mutate la Constantinopol și amplasate în mănăstirea Maximov. 


9 iunie: Sfântul Ierarh Chiril, Arhiepiscopul Alexandriei


10 iunie: Sfinții Mucenici Alexandru și Antonina 10 iunie: Sfinții Mucenici Alexandru și Antonina Reviewed by Diana Popescu on iunie 09, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.