14 mai: Sfântul Sfințit Mucenic Terapont, Episcopul Ciprului
Sfântul Sfințit Mucenic Terapont, Episcopul Ciprului, este comemorat anual pe 14 mai. Nu se știe exact unde s-a născut și nici cine au fost părinții săi. Sfântul Andrei din Creta, care a compus un encomion în onoarea sa, spunea că a provenit de undeva din est, în vreme ce în Cipru, cu ai săi numeroși sfinți alemani, se zicea că era din zona Germaniei, motiv pentru care era numit Sfântul Terapont Alemanul. Știm că nu a trăit după anul 740, an în care a decedat Sfântul Andrei al Cretei, și probabil și-a dus traiul între secolul al VI-lea și secolul al VIII-lea.
La un moment dat, a fost călugărit și a sosit în Cipru, unde, mai târziu, a devenit episcop și a avut o moarte de mucenic. Potrivit tradiției, este cel dintâi care a mers într-un pelerinaj la Ierusalim, unde, probabil, a ajuns să fie călugăr și după aceea s-a dus în Cipru și a fost numit episcop de Kition. Ca episcop, a fost cunoscut și ca făcător de minuni. Pe când slujea liturghia divină, a fost omorât la altar de pirați arabi. În cinstea sa, s-a înălțat o biserică, în care moaștele sale au fost sursă a numeroase minuni.
În anul 806, sfintele lui moaște au fost mutate la Constantinopol, din cauza pericolului invaziilor saraceene. Sfântul a apărut paracliserului bisericii sale cipriote, a avertizat că necredincioșii vor ataca Ciprul și a poruncit că moaștele sale să fie transferate la Constantinopol. Pe când corabia ce le purta naviga spre Constantinopol, din moaște a emanat un parfum de smirnă, iar călătorii de pe vas au fost salvați miraculos în timpul unei furtuni prin rugăciuni adresate Sfântului Terapont.
La Constantinopol, moaștele sale au fost ținute mai întâi în biserica Maicii Domnului de la Blachernae. După aceea, au fost înmormântate la o biserică purtându-i numele, în care din ele a izvorât smirnă și s-au petrecut multe minuni. Prin grația lui Dumnezeu, moaștele Sfântului Terapont au vindecat cele mai grave boli de posesie demonică, cancer, hemoragie, tulburare mintală, orbire sau infertilitate. Venirea Sfântului Terapont la Constantinopol a avut loc, se spune, pe 14 mai, de aici provenind comemorarea sa de pe această dată.
Astăzi, la Constantinopol, este cunoscut un altar numit Apa Sfântă a Sfântului Terapont, la zidul Seraglion, din apropiere de Pasha Kapusi, unde, de două ori pe săptămână, lunea și vinerea, creștinii se adună pentru a se ruga, a aprinde lumânări și a cere vindecări. Părți ale moaștelor Sfântului Terapont pot fi aflate la mănăstirea atonită de la Zographou, biserica Sfântul Terapont Zographou din Atena, și biserica Sfântului Terapont din Mytilene.
13 mai: Sfântul Cuvios Serghie Mărturisitorul
Într-una din minunile atribuite Sfântului Terapont, în Ierusalim, o femeie evreică a fost văzută de el plângând, lamentându-se că era pe cale să-și inmormanteze fiul mort. Părându-i rău pentru ea, Sfântul s-a rugat Domnului și l-a înviat pe băiatul femeii. Drept recunoștiință, atât mama, cât și fiul, au acceptat să fie botezați creștinește.
14 mai: Sfântul Mucenic Isidor din Hios

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu